Prima pagină » Știri externe » VIKTATORUL s-a speriat. Pentru prima oară, dă înapoi

VIKTATORUL s-a speriat. Pentru prima oară, dă înapoi

VIKTATORUL s-a speriat. Pentru prima oară, dă înapoi
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri, la un post de radio, că retrage proiectul taxei pe Internet, care a scos săptămâna aceasta 100.000 de maghiari în stradă, în cel mai mare protest cu care s-a confruntat de la venirea la guvernare, trasnmite Politics.hu.

Taxa pe transferul de date propusă de Guvernul Ungariei nu poate trece în actuala formă, a anunțat, vineri, premierul Viktor Orban. Într-o mutare menită să liniștească o mișcare protestatară crescândă care îi amenință guvernarea, Orban a decis să retragă controversatul proiect de lege.

Așa-numita taxă pe Internet nu poate intra în vigoare, pentru că „dezbaterea a luat-o pe un drum greșit” și nu există „o bază comună”, a comentat premierul de la Budapesta, într-un interviu pentru un post de radio, conform Politics.hu. Mai mult, a explicat Orban, oamenii văd o „taxă pe Internet” în ceea ce Guvernul vrea să fie doar un „amendament tehnic la taxa pe telecomunicații”.

Citiți o analiză gândul despre implicațiile geopolitice ale acestei taxe

„Taxa pe Internet nu poate fi introdusă în forma actuală. Nimic nu poate fi validat în aceste circumstanțe”, a subliniat liderul ungar, promițând populației consultări la nivel național, care ar urma să înceapă în luna ianuarie.

În replică, pe pagina de Facebook pe care s-au organizat protestele din ultimele zile, a fost anunțată o nouă ieșire în stradă, care ar urma să aibă loc azi, de această dată, pentru a sărbători „victoria societății maghiare împotriva regimului”.

„Orban a anunțat: retrage taxa pe Internet. Să punem lucrurile în context. Asta a fost victoria societății maghiare împotriva guvernului stupid condus de Orban. Să arătăm că am câștigat, că Orban nu ne păcălește și să îi intre bine în minte că nu poate limita dreptul la informare. Am învins și asta e o trăsătură națională. Să fim și azi mulți în Piața Jozsef”, este mesajul postat pe Facebook de organizatorii protestelor. Manifestația pentru sărbătorirea „victoriei împotriva regimului” ar urma să aibă loc de la ora 18:00.

Decizia lui Viktor Orban de a suspenda proiectul taxei pe transferul de date este un indicator al pericolului pe care protestul uriaș de marți îl reprezintă la adresa regimului Orban, cu atât mai mult cu cât inițiativa acestei taxe îi aparține, conform surselor gândul, însuși primului-ministru, care nu s-a consultat nici măcar cu parlamentarii Fidesz (partidul de guvernământ).

Taxa, proiectul personal al lui Orban

„Taxa pe Internet a creat un val uriaș de nemulțumire fără precedent în ultimii ani. Numeroși protestatari cu care am vorbit și-au exprimat nemulțumirea generală față de Guvern, revolta față de scandalurile de corupție și de problemele socio-economice. Alții sunt nemulțumiți de politicile pro-rusești și anti-europene ale Fidesz”, comenta pentru gândul, după protestul de marți seară, Aron Halasz, video-jurnalist maghiar. „Nu știu dacă vor renunța (Guvernul, n.red.) la această taxă – din câte am văzut în presă, ideea i-ar aparține lui Orban însuși și ține la ea”, ne-a mai spus jurnalistul. Din punctul lui de vedere, este foarte important că reacția vehementă de contestare a proiectului de lege a reunit maghiari de toate vârstele și din toate categoriile sociale, o mostră de unitate națională care nu a existat în Ungaria ultimilor ani.

Sursa: Facebook

Înainte de anunțul lui Orban privind suspendarea proiectului până la organizarea de consultări naționale, votul în Parlamentul de la Budapesta era programat pentru 17 noiembrie.

Sursa: Facebook

Primele reacții de la Bruxelles: „O idee foarte proastă”, „o rușine”

Comisia Europeană a criticat vehement, prin vocea mai multor oficiali, planul lui Orban privind taxa pe transferul de date. Comisarul European în exercițiu pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes, este foarte activă pe Twitter în a condamna ideea guvernului ungar, pe care o consideră „foarte proastă” și „o rușine”. Ba mai mult, ea i-a și îndemnat pe oameni, duminică, într-un mesaj de pe Twitter, să iasă în stradă.

„Nu este bine ca oamenii să fie îndepărtați de Internet prin intermediul unor taxe (…), iar acest lucru nu va funcționa”, a comentat Ryan Heath, purtătorul de cuvânt al lui Kroes. „Partea digitală a economiei este probabil ceea ce împiedică Europa să se prăbușească în recesiune. Deci, taxarea acesteia într-o țară care se află deja sub media indicatorilor din Europa este o idee deosebit de proastă”, a continuat Heath, atrăgând atenția asupra problemei pe care ar presupune-o crearea unui asemenea precedent în UE.

Heath a descris proiectul legislativ drept „ultima dintr-o serie de acțiuni tulburătoare (…) care caută să limiteze libertatea (…), fără să atingă obiective sociale și economice”.

Balazs Gulyas, autorul paginii de Facebook „Sute de mii împotriva taxei pe Internet”, care a organizat manifestațiile, a susținut, în fața protestatarilor, că taxa lui Orban „va rupe Ungaria de restul lumii”. Cetățenii „nu trebuie să plătească o taxă pentru folosirea Internetului autorităților fiscale corupte și premierului Viktor Orban”, a spus Gulyas, citat de Mediafax. La fel ca oficialii europeni, Gulyas a avertizat și asupra prejudiciului pe care legea l-ar crea asupra „dreptului la informare”.

La rândul lui, Zsolt Varady, șeful unei rețele de socializare din Ungaria, a comentat: „taxa pe Internet este un simbol al autocrației Guvernului”.

Pagina de Facebook a protestatarilor

 

Autor

Citește și