Viktor Ianukovici este de acord cu negocieri cu opoziția și se întâlnește cu trei foști președinți ai Ucrainei
Șeful statului Viktor Ianukovici se va întâlni cu trei foști președinți ai țării, care și-au exprimat săptămâna trecută susținerea față de mișcarea proeuropeană de contestare a puterii, el acceptând propunerea acestora de a purta discuții cu opoziția, a anunțat luni președinția, relatează AFP.
Ianukovici „a acceptat inițiativa” lui Leonid Kravciuk, Leonid Kucima și Viktor Iușcenko cu privire la organizarea unor discuții între putere și opoziție. „O întâlnire între cei patru președinți” este prevăzută marți, într-o primă etapă, anunță președinția într-un comunicat.
După o zi de la manifestația la care auparticipat sute de mii de persoane la Kiev și în contextul în care sute de persoane se aflau luni în stradă, în pofida ninsorii abundente, șeful statului a anunțat o întâlnire pentru marți cu cei trei foști predecesori ai săi, în care vor discuta despre mobilizarea în curs.
Leonid Kravciuk, primul președinte al Ucrainei independente, Leonid Kucima, căruia Ianukovici i-a fost premier, și Viktor Iușcenko, ajuns la putere în urma „revoluției potrocalii” din 2004, și-au exprimat susținerea față de mișcare, săptămâna trecută.
Această întâlnire urmează să pună bazele unor negocieri între putere și opoziție în vederea „găsirii unui compromis”.
Ea coincide cu venirea anunțată la Kiev a șefei diplomației europene Catherine Ashton, într-o misiune de conciliere vizând „găsirea unei soluții politce”
De asemenea, ministrul francez de Externe urmează să îl primească miercuri pe unul dintre liderii opoziției, Vitali Kliciko.
Opozanții reclamă plecarea de la putere a lui Ianukovici, căruia-i reproșează că a renunțat la sfârșitul lui noiembrie la semnarea unui acord de asociere cu UE pentru a se reorienta către Rusia.
Mobilizarea, fără precedent de la „revoluția portocalie”, a fost consolidată de violențele pe care forțele antirevoltă sunt acuzate că le-au comis asupra unor tineri manifestanți pe 30 noiembrie, dar și de o vizită a președintelui ucrainean, vineri, în Rusia, unde s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin.
Duminică a avut loc un nou miting la Kiev, la care au participat aproximativ 300.000 de persoane, potrivit unei estimări AFP, iar alte zeci de mii de persoane s-au reunit în alte orașe din țară.
Ziua s-a încheiat cu doborârea unei statui a lui Lenin, simbolul dominației Moscovei asupra Ucrainei în epoca sovietică, de către câteva zeci de manifestanți, în principal din cadrul partidului Svoboda.
Sute de manifestanți se aflau luni în continuare în jurul unor baricade, în cartierul învecinat celui în care se află sediile puterii (președinției, Guvernului, Parlamentului), practic paralizat.
Câteva sute de persoane participau, de asemenea, la un miting organizat de către Partidul Regiunilor, al președintelui, în apropiere, într-un parc, lângă sediul Parlamentului.
Puterea a ridicat tonul, în ultimele zile, împotriva manifestanților, cerându-le să înceteze ocuparea unor imobile publice și deschizând o anchetă pentru o tentativă de preluare ilegală a puterii.
Alimentând tensiunile, autoritățile ucrainene au evacuat luni stațiile de metrou care deservesc zona Pieței Independenței, din cauza unei alerte cu bombă.
Numeroși polițiști în ținută de intervenție au fost mobilizați pe bulevardul Hreșciatik, către piață, o operațiune denunțată de opoziție ca o nouă presiune.
„Puterea încearcă să exercite o presiune psihologică și să ne sperie, dar oamenii s-au adunat aici și vor rămâne aici”, a denunțat Vitali Kliciko, citat într-un comunicat.