Viktor ORBAN, deranjat de cei care spun că România a depășit Ungaria ca nivel de trai. „Mutați-vă acolo, iar când vă întoarceți, discutăm”
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a reacționat luni după un articol publicat în presa maghiară potrivit căruia mulți cetățeni ai acestei țări merg să muncească atât în Austria, cât și în România și Slovacia, condițiile de trai fiind mai ridicate în aceste țări.
Declarația sa vine după ce publicația portfolio.hu a publicat recent o analiză prin care arată că tot mai mulți cetățeni ungari merg să lucreze în țările vecine, atrași de condițiile mai bune. Printre acestea se numără și Slovacia și România, pe lângă deja tradiționala destinație, Austria.
„Cei care simt că românii ne lasă în urmă, le recomand să se mute acolo, iar apoi, când se întorc, să discutăm despre ce au trăit”, a spus premierul Viktor Orban în Parlamentul de la Budapesta.
El a postat și pe Facebook același mesaj.
Presă: Afirmația lui Viktor Orban este similară cu cea a lui Ferenc Gyurcsány de acum 18 ani
Publicația hvg.hu notează că afirmația lui Viktor Orban este similară cu una făcută acum 18 ani de fostul premier Ferenc Gyurcsány.
La acea vreme, Gyurcsány a fost deranjat de comparațiile dintre economia Ungariei și cea a Slovaciei, la o întâlnire cu reprezentanții oamenilor de afaceri din Ungaria.
„Puteți folosi Slovacia ca exemplu. Și este posibil să decidem dacă vrem condiții ca acolo. Cu pensiile slovace. Desigur, nu trebuie să plătiți impozit pe dividende, nu trebuie! Nu trebuie să plătiți prea multe taxe. Dar, având în vedere prețurile din Ungaria, pensiile de acolo sunt la jumătate față de cele de aici. Acesta e programul lor pentru angajatori? Pot și eu să pun întrebări. Cum vom plăti pensiile, cum? Puteți pleca din Ungaria, lăsați-ne aici, vă rog. Puteți pleca”, a declarat Gyurcsány la acea vreme.
Publicația citată notează că, în pofida faptului că Orban a fost deranjat de aceste remarci, există o parte de adevăr.
„În orice caz, adevărul este că pensia medie din România este acum mai mare decât cea din Ungaria, la fel ca salariul mediu, și este și adevărat că cumpărătorii români de proprietăți devin din ce în ce mai des întâlniți în localitățile de graniță. Slovacia a adoptat euro de ceva vreme”, notează jurnaliștii maghiari.
CITEȘTE ȘI:
Sursa foto: Profimedia