Viktor Orban explică, în 10 pași, care este „misiunea sa de PACE” / Cum justifică vizitele în Rusia, China și Turcia și ce spune despre Donald Trump

Viktor Orban explică, în 10 pași, care este „misiunea sa de PACE” / Cum justifică vizitele în Rusia, China și Turcia și ce spune despre Donald Trump
Publicat: 19/07/2024, 09:29

Premierul ungar Viktor Orbán a dat publicităţii un rezumat al vizitelor sale recente la liderii Ucrainei, Rusiei, Chinei şi Turciei, precum şi la fostul preşedinte american Donald Trump, împreună cu o serie de recomandări.

Raportul cu recomandări a fost transmis președintelui Consiliului European, Charles Michel. Documentul are în total zece puncte.

Orban atenționează că „intensitatea conflictului militar va escalada radical în viitorul apropiat” și se arată convins că Trump va câștiga alegerile în SUA și va avea puterea să influențeze politica de raportare a UE la războiul din Ucraina.

Raportul lui Viktor Orban legat de vizitele pe care le-a făcut liderilor Ucrainei, Rusiei, Chinei şi Turciei

„Stimate domnule PREŞEDINTE!

Mai jos este o evaluare sumară a discuțiilor mele cu liderii Ucrainei, Rusiei, Chinei și Turciei, precum și cu președintele Donald J. Trump, împreună cu câteva sugestii de luat în considerare.

1. Este o observație generală că intensitatea conflictului militar va escalada radical în viitorul apropiat.

2. Am văzut personal că părțile în conflict sunt hotărâte să se implice și mai profund în conflict și niciuna dintre ele nu dorește să inițieze o încetare a focului sau discuții de pace. Prin urmare, putem presupune că tensiunile nu vor scădea și părțile nu vor începe să caute o ieșire din conflict, fără o intervenție externă semnificativă.

3. Trei actori globali pot influența evoluțiile: Uniunea Europeană, Statele Unite și China. De asemenea, trebuie să considerăm Turcia ca un actor regional important, ca singurul mediator de succes între Ucraina și Rusia de la izbucnirea ostilităților în 2022.

4. China își continuă politica, care este menționată și în documentele internaționale, care solicită încetarea focului și negocieri de pace. Cu toate acestea, China va avea un rol mai activ doar dacă șansele sale de succes sunt aproape sigure. Potrivit evaluării lor, acest lucru nu există în prezent.

5. În ceea ce privește Statele Unite, am văzut în cadrul summitului NATO și în discuțiile mele cu președintele Trump că Statele Unite sunt în prezent foarte preocupate de campania prezidențială. Titularul face tot posibilul pentru a rămâne în cursă. Este clar că nu poate schimba actuala politică pro-război a SUA, așa că nu se poate aștepta să înceapă o nouă politică. După cum am văzut de multe ori în ultimii ani, în aceste situații birocrația fără lideri politici continuă pe calea anterioară.

6. În timpul discuției cu președintele Trump, am ajuns la concluzia că politica externă joacă doar un rol mic în campania sa, care este dominată de problemele interne. Prin urmare, nu ne putem aștepta la o inițiativă de pace de la el până la alegeri. Totuși, pot spune cu siguranță că la scurt timp după victoria sa electorală, el nu va aștepta până la instaurarea sa, ci va fi imediat gata să acționeze ca mediator de pace. Are planuri detaliate și bine întemeiate în acest sens.

7. Cred cu tărie că, în rezultatul probabil al victoriei președintelui Trump, raportul sarcinilor financiare dintre SUA și UE se va schimba semnificativ în dezavantajul UE atunci când vine vorba de sprijinul financiar pentru Ucraina.

8. Strategia noastră europeană în numele unității transatlantice a copiat politica pro-război a SUA. Până acum, nu am avut nicio strategie europeană suverană și independentă sau un plan politic de acțiune. Sugerez să discutăm dacă este rezonabil să continuăm această politică în viitor. În situația actuală, putem găsi o oportunitate bazată pe baze morale și raționale puternice de a începe un nou capitol în politica noastră. În acest nou capitol ar putea fi depuse eforturi pentru reducerea tensiunilor și/sau crearea condițiilor pentru o încetare temporară a focului și/sau începerea discuțiilor de pace.

9. Propun să inițiem o dezbatere asupra următoarelor propuneri:

a. o inițiativă de a purta discuții politice la nivel înalt cu China privind modalitățile următoarei conferințe de pace;

b. menținând în același timp relațiile politice actuale la nivel înalt cu Ucraina, redeschiderea liniilor diplomatice directe de comunicare cu Rusia și reabilitarea acestor relații directe în comunicațiile noastre politice;

c. lansarea unei ofensive politice concertate față de Sudul Global, a cărui bunăvoință am pierdut-o în scăderea poziției noastre față de războiul din Ucraina, ducând la izolarea globală a comunității transatlantice.

10. Sper că rapoartele și propunerile mele se pot dovedi a fi o contribuție utilă la orice propuneri și inițiative pe care le puteți prezenta liderilor UE la momentul potrivit și într-o formă adecvată”, se arată în raportul transmis de Viktor Orban, citat de G4Media.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?