Viktor Orban explică omologilor din UE motivul vizitei la Moscova. Oficialii iau în considerare RETRAGEREA președinției ungare
Vizita neanunțată la Moscova a premierului ungar Viktor Orban a stârnit un val de stupoare printre oficialii europeni. Deși Ungaria deține președinția rotativă a Uniunii Europene, statele membre iau în considerare retragerea acestui statut după acțiunile liderului de la Budapesta. Orban și-a justificat vizita ca fiind necesară pentru stabilirea unui acord de pace, deoarece impactul economic al războiului din Ucraina afectează bunăstarea cetățenilor din UE.
Ungaria a preluat la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, poziție în care trebuie să medieze relațiile dintre ceilalți membri ai UE. Liderul de la Budapesta, Viktor Orban a uitat acest aspect. După ce a efectuat prima călătorie în Ucraina de la începutul invaziei ruse, Orban și-a depășit atribuțiile și a decis să viziteze inopinat Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin.
Criticile n-au întârziat să apară, însă premierul ungar a motivat în fața colegilor de la Bruxelles scopul întâlnirii sale cu Putin, relatează European Newsroom.
”Efectele nefaste ale războiului apasă greu pe economia și competitivitatea spațiului comunitar. Viața cotidiană a cetăţenilor noştri este afectată de această criză. Pe baza discuţiilor purtate cu președintele Vladimir Putin, există deschidere ca acest conflict să se termine, însă a rămas surprins de refuzul Kievului de a accepta recentele oferte de încetare a focului şi de începere a negocierilor de pace. Fac apel la colegii europeni să preia inițiativa demarării discuțiilor pentru încheierea unui acord, având în vedere că Statele Unite se concentrează pe cursa alegerilor prezidenţiale”, susține Orban.
Însă dimensiunea dezastrului diplomatic este evidențiată de dorința mai multor state membre UE care vor să retragă preșidinția Ungariei de la Consiliul Uniunii Europene.
„Argumentele lui Orban nu sunt valabile, pentru că a mers direct împotriva concluziilor Consiliului European. Cum se împacă acest lucru cu principiul cooperării loiale? Liderul ungar profită de președinția prin rotație și deliberat acționează în numele întregii Uniuni Europene ca în numele proprie țări. Aceasta nu este o confuzie inofensivă, nimeni nu i-a cerut să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina, nici măcar părțile implicate direct în război nu vor acest lucru”, a declarat purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.
Pentru ca Ungaria să piardă statutul de președinte al uniunii, este necesar ca minim 20 de țări membre cu cel puțin 65% din populația UE să voteze în acest sens, precizează ANSA.