Premierul Ungariei va conduce o delegație de miniștri de rang înalt pentru a se întâlni cu premierul Georgiei, Irakli Kobakhidze, într-o vizită de două zile la Tbilisi, după ce i-a felicitat pe Kobakhidze și partidul Visul Georgian pentru „victoria lor covârșitoare”, chiar înainte ca rezultatele alegerilor să fie publicate.
Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului maghiar a declarat că Viktor Orban a fost invitat de Kobakhidze și va fi însoțit de ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjarto, ministrul Economiei, Marton Nagy, și ministrul de Finanțe, Mihaly Varga, scrie The Guardian.
Vizita lui Orban la Tbilisi are loc în timp ce opoziția îndeamnă la proteste față de rezultatele alegerilor, care au dat o lovitură serioasă speranțelor Georgiei de aderare la Uniunea Europeană.
Președintele pro-UE al Georgiei, Salome Zourabichvili, a declarat că nu recunoaște rezultatele și că țara sa a căzut victimă unei „operațiuni speciale rusești”.
Vizita lui Orban ar putea stârni reacții negative din partea celorlalți lideri UE, într-un moment în care Ungaria deține președinția rotativă a Uniunii Europene.
Șeful diplomației blocului european, Josep Borrell, a declarat:
Viktor Orban „nu reprezintă Uniunea Europeană” în vizita sa. Președintele rotativ al Uniunii Europene nu are nicio autoritate în politica externă”.
Într-o declarație semnată împreună cu Comisia Europeană, Josep Borrell a semnalat îngrijorarea cu privire la presiunea și intimidarea alegătorilor în timpul alegerilor din Georgia:
„Facem apel la Comisia Electorală Centrală din Georgia și la alte autorități relevante să-și îndeplinească datoria de a investiga și ajunge la o concluzie, rapid, transparent și independent, privind neregulile electorale și acuzațiile de nereguli electorale”.
Vizita lui Orban în Georgia crează un context dificil pentru summitul Uniunii Europene de la Budapesta, unde liderii UE urmează să discuta despre piața unică a blocului.
Charles Michel, președintele Consiliului European, a anunțat că Georgia va fi adăugată pe ordinea de zi.
„Presupusele nereguli trebuie abordate în mod serios și clarificate”, a scris Charles Michel. „Reiterăm apelul UE către conducerea georgiană de a-și demonstra angajamentul ferm față de traiectoria europeană a țării”.
Europarlamentarul olandez Thijs Reuten le-a cerut celorlalte 26 de state membre ale UE și Comisiei Europene să își exprime opoziția față de Viktor Orban. „Legitimarea acestor alegeri de către Orbán subminează UE însăși”, a scris Thijs Reuten.
Fostul prim-ministru belgian Guy Verhofstadt a scris:
„În timp ce Georgia este direcționată spre Moscova datorită interferențelor Kremlinului, Viktor Orban zboară la Tbilisi pentru își exprima susținerea pentru niște alegeri fraudate. Un lider UE care lucrează acum în mod deschis pentru Moscova & democrații Europei stau degeaba! Primul pas… eliminați o dată drepturile de vot ale lui Orban în UE”.
CITIȚI ȘI: