Viktor Orban: Lăsăm României ușa deschisă să intre în „marea poveste de succes central-europeană”
„Această problemă trebuie privită din perspectiva potrivită. În acest moment, țările din Vest experimentează o mișcare masivă de populație și o migrație a populației care va duce la formarea unei Europe Occidentale cu o compoziție etnică mixtă. Asta înseamnă că va fi mai puțin sigură decât în prezent, că va fi expusă amenințării terorismului și va fi și mai puțin competitivă din punct de vedere economic. În același timp, pe de altă parte, la granițele vestice ale Ucrainei, există un conflict care determină instabilitatea, iar rezultatele sunt imposibil de prevăzut. În timpuri ca acestea, Europa Centrală are o oportunitate unică de a seta un parcurs ascendent, bazat pe propria stabilitate și pe cooperare. Cred că deceniile următoare vor fi marile decade ale Europei Centrale. Polonezii, cehii, ungurii și slovacii vor ajunge cu siguranță la rezultate foarte bune împreună, iar în această categorie intră și slovenii. Există încă unele probleme stringente care trebuie rezolvate în interacțiunea cu croații, iar în ceea ce-i privește pe sârbi, aceștia sunt gata să facă parte din povestea de succes a Europei Centrale”, a spus premierul ungar Viktor Orban pentru publicația Bihari Napló.
Acesta a mai spus că în contextul actual este clar că pentru unguri există loc în România, iar întrebarea se pune mai degrabă în termeni de ce își doresc românii, nu maghiarii, pentru că România are acum șansa să intre în „marea poveste de succes central-europeană. Nucleul întregii creșteri economice a Uniunii Europene vine din Grupul de la Vișegrad. Într-o formulă a celor patru + România am putea găsi o formă de cooperare care, până la urmă, la duce la îmbunătățirea standardelor de viață, la sporirea securității și la perspective mai bune și pentru românii din România. Lăsăm această ușă deschisă”, a mai spus Orban.
Întrebat ce mijloace are la dispoziție Ungaria pentru a promova și a asigura drepturile maghiarilor peste hotare, premierul ungar a răspuns că aceata este una dintre cele mai importante sarcini ale guvernului de la Budapesta, în contextul în care incidentele precum cel de la liceul romano-catolic pot fi privite drept unele „ostile, o mișcare anti-maghiară”: „Este greu de înțeles cine ar fi dezavantajat de situația în care copii de religie catolică din Ungaria merg la o școală maghiară catolică. În același timp, se fac progrese extrem de lente în recunoașterea unui drept al unei minorități care reprezintă unul universal în termeni de libertate a religiei. La fel putem spune și despre evoluțiile extrem de lente sunt și evoluțiile referitoare la restituirea proprietăților comunităților bisericilor care le-au fost confiscate și de care au nevoie pentru activitățile religioase și educaționale”. În acest sens a avut loc și o întrevedere între miniștrii de Externe ai celor două țări, iar Orban spune că a reușit să construiască relații promițătoare cu Liviu Dragnea.
„Anul următor, 2018, va fi unul dificil. Românii merită discuții oneste din partea noastră, la fel cum și noi merităm să ni se vorbească sincer. Vom încerca într-un fel să trecem prin 2018, în așa fel încât ambele comunități să simtă că au fost în stare să-și mențină demnitatea într-o perioadă emoțională dificilă”, a mai spus premierul Ungariei.
În contextul conflictului din Spania, Orban a fost întrebat dacă, într-adevăr, există o șansă reală pentru obținerea autonomiei pe care maghiarii o cer față de România. Răspunsul acestuia a fost că expresia este privită cu un grad extrem de mare de neîncredere și că, oricum, de fiecare dată când am refuzat să purtăm bătălii pe probleme de principiu, căutând în schimb cooperarea practică, oamenii au realizat că ajungerea la o înțelegere cu Ungaria pe marginea unui subiect nu este chiar la fel cu a-ți vinde sufletul diavolului. Este și cazul Serbiei cu problema Vojvodina, însă în acest moment suntem foarte departe de a ajunge în acest stadiu cu România”, subliniid și că își dorește consolidarea relațiilor cu UDMR și cu Kelemen Hunor.
Viktor Orban a mai vorbit și despre rolul extrem de important pe care, din punctul său de vedere, România îl are în gestionarea crizei refugiaților, arătând că problema imigrației va juca un rol important și în evoluția relațiilor româno-ungare.
„Avem cel mai mare respect pentru România în acest moment, dar în perioada următoare importanța sa va crește proporțional cu presiunea crizei refugiaților pe Europa. Ce am văzut până acum a fost doar încălzirea. Anul acesta imigranții au folosit ruta mediteraneeană, dar suntem puși în fața unei perioade în care aceștia se vor reorienta spre toate traiectoriile utilizate în trecut, inclusiv în zona balcanică și pe apă. Din această perspectivă, România este o țară importantă și va avea misiunea de a opri masele necontrolate de refugiați care vor să intre pe continent prin est. Și Ungaria a avut această misiune în urmă cu doi ani, atunci când am reușit să oprim afluxul enorm de imigranți de la granițele noastre sudice. Am construit o limită fizică de apărare acolo, astfel că varianta de a intra în Europa prin Serbia nu mai este una viabilă. Acest lucru sporește presiunea pe România, care, mai devreme sau mai târziu, va trebui să creeze un sistem eficient de apărare la frontierele sale vestice. Altfel, România va fi invadată de imigranți, iar noi, ungurii, vom trebui să ridicăm un gard la granița cu românii, iar noi am vrea să evităm asta cu orice preț. Am încredere și în Biserica Ortodoxă și în conducerea politică din România și sper că acum este vorba despre viitorul țării, despre viitorul cretin al României. În anii care vor veni putem să cooperăm bine pe această temă”, a concluzionat premierul Ungariei.