Guvernul ungar a prelungit cu şase luni, până în martie 2024, „starea de urgenţă din cauza imigraţiei masive” pe care a decretat-o în 2016, la scurt timp după criza migraţiei. Pretextul este că poliţia maghiară susţine că tentativele de intrare ilegală în ţară s-au dublat, transmite EFE. Pe de altă parte, starea de urgenţă înseamnă că guvernul poate luat decizii prin decrete legate de chestiunea pentru care ea a fost introdusă, fără a trece prin Parlament.
Decretul prin care se prelungeşte starea de urgenţă este semnat de premierul Viktor Orban şi a fost publicat marţi seara în Monitorul Oficial.
Guvernul ungar a prelungit măsura la fiecare şase luni din martie 2016, argumentând că „imigraţia în masă afectează Europa din 2015” şi subliniind că marea majoritate a refugiaţilor şi migranţilor ajung până la frontiera ungară pe ruta Balcanilor.
Ungaria a ridicat garduri la frontierele sale sudice cu Serbia şi aplică legi stricte pentru a face imposibilă intrarea în ţară a migranţilor fără documente.
Potrivit cifrelor poliţiei maghiare, în ultimele luni, în medie 5.000 de migranţi pe săptămână au fost împiedicaţi să intre ilegal în ţară, dublu faţă de acum şase luni, dar mai puţin decât cele 10.000 de încercări pe zi înregistrate în timpul crizei migratorii din 2015.
Conform autorităţilor ungare, fără aceste măsuri, „milioane de migranţi” ar fi putut intra pe teritoriul Uniunii Europene (UE).
Guvernul condus de Orban, criticat pentru derive autoritariste, menţine din 2015 o stare de urgenţă, fie din cauza „migraţiei masive” sau a pandemiei de COVID-19, fie pe fondul invaziei ruse din Ucraina.
Starea de urgenţă înseamnă că guvernul poate luat decizii prin decrete legate de chestiunea pentru care ea a fost introdusă, fără a trece prin parlament, deşi FIDESZ, partidul lui Orban, deţine în legislativ o majoritate de două treimi, ceea ce îi permite să adopte orice lege sau modificare. „Ungaria este de părere că acest continent este plin, că granițele sale trebuie protejate și că imigranții trebuie ținuți în afara Europei. (…) Găzduirea imigranților depășește capacitatea economică a statelor membre ale UE. Cea mai mare problemă pentru Europa este imigrația”, a declara de la începutul crizei șeful Guvernului de la Budapesta.