Prima pagină » Știri externe » Viktor Orban respinge vehement presiunile UE privind situația statului de drept în Ungaria

Viktor Orban respinge vehement presiunile UE privind situația statului de drept în Ungaria

Viktor Orban respinge vehement presiunile UE privind situația statului de drept în Ungaria

Premierul Viktor Orban a respins, luni, solicitările Uniunii Europene privind îmbunătățirea situației statului de drept în Ungaria, comparând presiunile Bruxellesului cu dictatele fostei Uniuni Sovietice, părând însă a încerca să evite escaladarea tensiunilor prin mențiunea că reglementările comunitare încă pot fi îmbunătățite.

Viktor Orban a făcut declarațiile într-un discurs rostit cu ocazia aniversării revoltei antisovietice eșuate din anul 1956.

”Uneori, istoria se repetă. Din fericire, ceea ce a fost inițial o tragedie acum este în cel mai bun caz o parodie. Moscova era o tragedie. Bruxellesul este o parodie contemporană eșuată. Sancțiunile din partea tovarășilor nu s-au schimbat, doar că acum se numesc mecanism de condiționalitate”, a afirmat Viktor Orban, conform agenției Bloomberg și Agenției France-Presse, referindu-se la un nou instrument al Uniunii Europene, prin care accesul la fonduri comunitare este condiționat de respectarea normelor statului de drept.

Pentru a evita escaladarea disputelor cu Bruxellesul, Viktor Orban a specificat că, spre deosebire de fosta Uniune Sovietică, Uniunea Europeană ”nu a ajuns încă într-o situație iremediabilă”.

”În trecut, ajunseserăm să dansăm pe muzica Moscovei. Acum, chiar dacă Bruxellesul fluieră, noi vom dansa cum vrem noi, nu dansăm dacă nu vrem”, a subliniat Viktor Orban.

Afirmațiile riscă să intensifice tensiunile dintre Budapesta și Bruxelles. Comisia Europeană blochează deja, prin mecanismul privind statul de drept, fonduri în valoare de 30 de miliarde de euro destinate Ungariei, care are sarcina de reformare a sistemului judiciar în conformitate cu cerințele UE.

Liderii opoziției de la Budapesta l-au acuzat pe premierul Viktor Orban de trădarea obiectivelor fostei revolte antisovietice din 1956 prin menținerea relațiilor cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, în pofida sancțiunilor masive impuse de UE din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Comisia Europeană critică în mod constant Ungaria și a lansat o serie de proceduri de sancționare a Guvernului Viktor Orban din cauza situației sistemului judiciar și a presei.

Foto: Profimedia

Citește și:

Record de imigranți în națiunile dezvoltate, în contextul lipsei de personal și pe fondul tensiunilor internaționale

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și