Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat, vineri, înaintea unui summit al Consiliului European, că, în momentul de față, nu vede nicio perspectivă de lansare în curând a negocierilor pentru admiterea Ucrainei în Uniunea Europeană.
Viktor Orban a argumentat că Ucraina este implicată într-un conflict militar, astfel că nu vede nicio perspectivă de admitere a țării în Uniunea Europeană înainte de încheierea războiului izbucnit prin invazia militară rusă.
”Oare putem lansa negocieri în vederea aderării cu o țară aflată într-un conflict teritorial? Nu cunoaștem ce dimensiuni are teritoriul acestei țări, întrucât războiul continuă. Nu știm care este numărul de locuitori, întrucât mulți au părăsit țara. Ar fi fără precedent să admitem în Uniunea Europeană o țară fără a-i cunoaște datele”, a afirmat Viktor Orban, într-un interviu acordat Postului public de radio din Ungaria, conform site-ului Tagesschau.de.
Viktor Orban a făcut aceste declarații înaintea summitului informal al Consiliului European care va avea loc la începutul lunii octombrie în orașul spaniol Granada. În contextul summitului, Președinția spaniolă a Consiliului UE va organiza și o reuniune a Comunității Politice Europene.
Ungaria menține relațiile strânse cu Administrația Vladimir Putin, în pofida sancțiunilor masive impuse Rusiei de Uniunea Europeană din cauza invaziei în Ucraina. Premierul Viktor Orban a cerut constant Kievului drepturi suplimentare pentru etnicii maghiari din Ucraina.
Ucraina a primit în iunie 2022, în contextul conflictului militar cu Rusia, statutul de candidat pentru admiterea în Uniunea Europeană. Președintele Volodimir Zelenski insistă ca Uniunea Europeană să lanseze negocierile formale pentru integrarea Ucrainei, dar oficiali UE au semnalat în mai multe rânduri că procesul este de durată.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat că, în prima etapă, Ucraina și Republica Moldova probabil vor deveni membre ale Comunității Politice Europene, o structură complementară Uniunii Europene. Acest lucru nu ar exclude integrarea treptată a celor două națiuni în Uniunea Europeană. Președintele Franței a sugerat că Ucraina ar avea nevoie de ”câteva decenii” pentru îndeplinirea criteriilor stricte de admitere în Uniunea Europeană.
Orice decizie de lansare a negocierilor pentru admiterea Ucrainei în UE va necesita unanimitate din partea statelor membre. În afară de Ungaria, numeroase state, printre care Germania, Austria și Franța, au semnalat că procesul admiterii Ucrainei în UE va fi îndelungat.
Citește și: