Viktor Orban se opune politicii de migrație a UE. Orban: Este un exeperiment la care nu vrem să participăm
Premierul Ungariei, Viktor Orban, se poziționează din nou împotriva cotelor de migranți impuse de Comisia Europeană. Orban spune că nu va participa la un asemenea „experiment”, pe care îl consideră un risc foarte mare. Într-un interviu acordat în presa locală, marți, premierul Orban a afirmat că Ungaria nu vrea să-și asume riscuri când vine vorba de migrație.
Orban crede că acest experiment poate distruge țara. Pentru premierul ungar, migrația nu este o chestiune tactică, nu este nici măcar strategică, ci este o chestiune istorică.
Dacă lași migranți înăuntru, dacă pierzi controlul asupra persoanelor pe care le primești sau pe care nu le primești, atunci vei lăsa oameni la tine în țară despre care știi puțin sau deloc, oameni pe care nu i-ai invitat, oameni care au fost împinși înauntru de traficanți și tu îi primești, cu toate riscurile pe care aste le presupune, în special riscuri de securitate. Cred că asta ne poate distruge țara, a declarat Viktor Orban.
Pe 7 iulie, la summitul despre migrație de la Viena, unde au participat cancelarul austriac, Karl Nehammer, și președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, Viktor Orban a declarat că Ungaria va găsi „mijloacele legale și politice” pentru a împiedica implementarea deciziilor Bruxelles-ului
Reamintim că înaintea reuniunii extraordinare a Consiliului European de la începutul lui februarie, unde s-a discutat despre reducerea migrației ilegale, Viktor Orban a cerut finanțare europeană pentru construirea unor garduri la frontieră.
Ideea a fost susținută și de Austria, care a pledat pentru construirea unui gard la la graniţa Bulgariei cu Turcia.
Reducerea migrației ilegale a fost, încă de la început, o condiţie pe care Viena a pus-o pentru a accepta aderarea României la Schengen.
Ca raspuns, Comisia Europeană a prezentat, pe 5 decembrie 2022, un plan de măsuri privind gestionarea migrației ilegale prin Balcanii de Vest. Prezentarea a fost cu doar trei zile înaintea reauniunii JAI în care s-a respins aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.
În iunie, miniștrii de interne ai Uniunii Europene au ajuns la un acord majoritar privind împărțirea responsabilității pentru îngrijirea migranților și a refugiaților. Conform acestui acord, fiecare stat membru al UE va fi responsabil pentru un anumit număr de persoane, dar nu este obligat să îl accepte.
Țările care nu sunt dispuse să primească migranți ilegali și refugiați care sosesc în UE ar putea ajuta financiar, cu aproximativ 22.000 euro de persoană sau cu echipament sau personal.
Foto: Twitter/ Viktor Orban