Viktor Orban vrea să-i învețe pe europeni cum să rezolve problema migranților: Ungaria nu mai este afectată de ruta din Balcani

Publicat: 25 10. 2015, 20:07

Principalul motiv al crizei migranților este că unele state membre UE și Schengen fie nu au putut, fie nu au vrut să-și păstreze cuvântul, a spus liderul populist.

„Sursa numărul unu a crizei este că membri ai Uniunii Europene, în special cei care sunt membri ai Tratatului Schengen, nu sunt capabili sau nu sunt pregătiți să-și țină cuvântul”, a spus el.

Orban a insistat că el a sugerat în mai multe rânduri ca Uniunea Europeană să-și protejeze în comun frontierele, dacă Grecia este incapabilă să facă acest lucru, „dar nimeni nu ne-a ascultat”.

„Sper că în această (duminică) după-amiază vom pune capăt politicii frontierelor deschise, care este total contrară Tratatului Schengen, vom pune capăt politicii invitării, care este contrară acordului internațional Schengen, și sper că toată lumea care este membră a Tratatului Schengen va spune că suntem pregătiți să ne păstrăm cuvântul în viitor”, a declarat el.

Ungaria este pregătită să împărtășească orice experiență pozitivă cu alți participanți la reuniunea de lucru de la Bruxelles, s-a oferit Orban.

Întrebat dacă ar sfătui alte țări să construiască bariere la frontieră, șeful Guvernului ungar a răspuns că nu este plătit să le ofere sfaturi altora.

Decizia Ungariei de a-și închide frontiera cu Serbia și Croația a determinat alte țări să-i urmeze exemplul, ceea ce a condus la blocarea a mii de oameni, în condiții inumane, în frig.

Președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker se întâlnește duminică cu lideri din țări central și est-europene, asupra cărora urmează să exercite presiuni în vederea unui răspuns coordonat în fața afluxului de refugiați, înainte de venirea iernii.

Bulgaria, Serbia și România au anunțat că își vor închide frontierele, dacă Germania sau alte state închid ușa refugiaților, avertizând că nu vor lăsa Balcanii să devină o „zonă-tampon” cu migranți blocați.

Peste 680.000 de migranți și refugiați au traversat anul acesta în Europa, pe mare, fugind din calea războiului și sărăciei din orientul Mijlociu, Africa și Asia, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrații (OIM).