Vilnius a construit un „portal” către un alt oraș din Europa pentru a-i ține conectați pe oameni. Cum funcționează – FOTO
Pandemia de COVID-19 și restricțiile implementate pentru limitarea transmiterii virusului SARS-CoV-2 a schimbat radical lumea în care trăim, i-a pus la mari încercări pe cei care s-au îmbolnăvit, dar și pe ceilalți care au fost nevoiți să nu iasă din case și să nu își vadă familiile sau prietenii luni de zile. Proiectul a fost inaugurat în orașul Vilnius, din Lituania, și are scopul de a-i determina pe oameni să „redefinească ideea de unitate”.
În orașul Vilnius, un nou proiect arată cum putem fi conectați chiar dacă ne aflăm la distanță – „portalul” către un alt oraș pare desprins din filmele SF, relatează The Verge.
Autoritățile din oraș au instalat „o ușă” circulară pentru portalul aflat lângă gara centrală. Acesta este conectat cu un alt portal din Lublin, Polonia, oraș situat la aproximativ 600 de kilometri față de Vilnius.
Portalul, o poartă către un oraș îndepărtat
Ambele portaluri au ecrane uriașe și camere care transmit imagini în timp real între cele două orașe – un fel de pod digital, potrivit dezvoltatorilor care au realizat proiectul. Scopul acestuia este de a-i încuraja pe oameni „să redefinească ideea de unitate”, a transmis agenția de turim Go Vilnius.
„Umanitatea se confruntă cu multe provocări care ar putea fi mortale, indiferent dacă este vorba de dezbinare socială, schimbări climatice sau probleme economice. Cu toate acestea, dacă privim cu atenție, nu este vorba despre lipsa de oamenilor de știință, activiștilor, liderilor, cunoștinței sau tehnologiei geniale care să ducă potențialele pericole. Este vorba despre tribalism, lipsa de empatiei și percepția îngustă asupra lumii, care este adesea limitată la granițele noastre naționale”, a transmis Benediktas Gylys, președintele Fundației Benediktas Gylys pe care Go Vilnius p consideră „inițiatorul” ideii de portal.
Acesta a susținut că proiectul este „o punte care unifică și o invitație către oameni să se fie deasupra prejudecăților și dezacordurilor care aparțin trecutului”.
Proiectul ar urma să fie implimentat și în alte orașe din Europa
Designul cercului, menit să evoce roata timpului, și un „bine-cunoscut… simbol SF”, a fost proiectat de inginerii de la Centrul de creativitate și inovație (LinkMenu fabrikas) de la Universitatea Tehnică Vilnius Gediminas – aka Vilnius Tech.
Dezvoltatorii au lucrat timp de cinci ani la proiect și intenționează să asambleze astfel de portaluri și în alte orașe.
„De la proiectare și modelare 3D, la dezvoltarea de conținut digital și provocări logistice – un proiect ca acesta necesită o echipă largă și multifuncțională. Proiecte semnificative ca acesta se nasc atunci când diverse persoane reușesc să lucreze împreună și să atingă o sincronicitate”, a transmis Adas Meskenas, directorul LinkMenu fabrikas.