Organizația Națiunilor Unite (ONU) este îndemnată de câteva dintre cele mai mari asociaţii de apărare a drepturilor omului să înfiinţeze o comisie de anchetă independentă asupra violenţelor poliţiștilor din SUA împotriva afro-americanilor. Demersul are și sprijinul apropiaţilor victimelor, 171 de familii trecându-și numele pe petiția semnată de Human Rights Watch, Amnesty International și ACLU.
Scrisoarea i-a fost înaintată către Înaltul Comisar pentru drepturile omului al ONU, Michelle Bachelet. În luna iunie, el ar urma să prezinte un raport cu privire la „rasismul sistemic” şi violenţele Poliției din America.
Situația nu este deloc una care să liniștească autoritățile din SUA. Semnatarii scrisorii îi cer comisarului ONU să includă în concluziile acestui raport „recomandări specifice” pentru stabilirea unei comisii internaţionale de anchetă! Astfel, folosirea forţei de către Poliţia americană, în special împotriva minorităţii de culoare, ar urma să fie cercetată la cel mai înalt nivel. De obicei, acest tip de comisie ONU se întrunește doar pentru cazurile extrem de sensibile, cum ar fi marile crize (conflictul sirian, de exemplu).
„Credem că un mecanism internaţional solid va întări şi completa – şi nu va submina – eforturile guvernului lui Joe Biden pentru combaterea inegalităţilor rasiale”, justifică semnatarii scrisorii. Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului amintesc că polițiștii din SUA ucid, în medie, 1000 de persoane pe an, cu o suprareprezentare a afro-americanilor printre victime. De asemenea, ONG-urile cer să adoptarea de planuri de luptă naţionale împotriva rasismului şi să se pună în aplicare mecanisme de reparaţie pentru descendenţii victimelor sclaviei.
Consiliul pentru Drepturile Omului, instanţă ONU cu sediul la Geneva, s-a reunit în regim de urgenţă după decesul, pe 25 mai 2020, al afro-americanului George Floyd. Floyd a murit asfixiat de un poliţist alb, decesul său generând manifestaţii uriaşe împotriva rasismului în întreaga lume.
Cu acea ocazie, statele africane au prezentat o rezoluţie prin care se cerea înfiinţarea unei comisii de anchetă internaţionale pentru a face lumină asupra „rasismului sistemic” în SUA. Însă, la presiunea lui Donald Trump, textul a fost edulcorat. Acesta se rezumă să-i ceară comisarului Michelle Bachelet doar un raport, dar fără să vizeze în mod direct SUA. „Considerăm că rolul Consiliului în materie nu trebuie să se oprească odată cu prezentarea acestui raport final”, au pledat cele 270 de asociaţii, care le-au scris de asemenea ţărilor africane pentru a le cere „să continue să-şi susţină cererile”.