Violențe în ISTANBUL /Zeci de protestatari ai opoziției, reținuți după confruntări cu forțele de ordine de 1 Mai
This browser does not support the video element.
Zeci de protestatari ai opoziției au fost reținuți, miercuri, la Istanbul, după confruntări cu forțele de ordine produse cu ocazia manifestațiilor de 1 Mai, interzise de Administrația Recep Tayyip Erdogan.
Peste 42.000 de membri ai forțelor de ordine au fost mobilizați în Istanbul, unde au fost instituite restricții de circulație pentru evitarea protestelor mișcărilor de opoziție.
”Organizațiile teroriste vor să transforme ziua de 1 Mai în câmp de proteste și de propagandă”, a declarat ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya.
Sute de manitestanți au ignorat interdițiile și au încercat să forțeze cordoanele forțelor de ordine pentru a pătrunde în Piața Taksim, o zonă emblematică pentru protestele față de Administrația Recep Erdogan.
Au avut loc confruntări cu forțele de ordine, iar zeci de manifestanți au fost reținuți, afirmă surse citate de Agenția France-Presse și de cotidianul Le Monde.
În zonele Sultanhamet și Topkapi au fost instalate bariere metalice, iar forțele de ordine au utilizat gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanților.
Una dintre manifestații a fost organizată chiar de primarul orașului Istanbul, Ekrem Imamoglu, din cadrul formațiunii de opoziție Partidul Popular Republican (CHP).
”Nu vom abandona acțiunile. Vom continua eforturile până când Piața Taksim va fi liberă. Această Piață le aparține muncitorilor, iar muncitorii nu sunt inamici. Singura noastră dorință este de a celebra ziua de 1 Mai, nu vrem conflicte”, a declarat Özgür Özel, președintele CHP, principalul partid de opoziție din Parlamentul Turciei.
Piața Taksim a devenit epicentrul mișcării de opoziție din Turcia din 2013, în contextul acțiunilor de contestare a președintelui Recep Tayyip Erdogan.
”Organizațiile teroriste vor să transforme ziua de 1 Mai în instrument de propagandă”, a acuzat marți seară Erdogan, avertizând sindicatele și partidele de opoziție că vor fi sancționate dur dacă trec la proteste de amploare.
Administrația de la Ankara cataloghează frecvent mișcările de opoziție, în special cele finanțate din străinătate, ca fiind organizații ”teroriste”.
În paralel, Ministerul turc de Interne a anunțat miercuri arestarea a 41 de presupuși membri ai rețelei teroriste Stat Islamic în cursul unor operațiuni de amploare, desfășurate în 12 provincii.
Foto: Profimedia
Citește și: