Grupul taiwanez Foxconn a suspendat activitatea fabricii din Taiyuan, China, care produce și piese pentru iPhone 5, din cauza unei altercații în care au fost implicați aproximativ 2.000 de angajați, izbucnită aparent după ce un paznic a lovit un muncitor.
„Bătaia a luat sfârșit. Anchetăm cauza altercației și numărul angajaților implicați”, a declarat purtătorul de cuvânt al Foxconn, Louis Woo, citat de The Guardian. Woo a precizat că ar putea fi vorba de până la 2.000 de angajați de pe liniile de producție.
Reprezentantul Foxconn susține, potrivit Bloomberg, că bătaia a izbucnit între „două grupuri rivale de angajați de pe liniile de producție”, într-un campus de cămine administrat de o altă companie.
Un comunicat al poliției locale transmis de agenția Xinhua notează că autoritățile au detașat 5.000 de polițiști în campusul fabricii de la Taiyuan.
Situația a fost readusă sub control după patru ore de violențe, iar aproximativ 40 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, potrivit Foxconn, cel mai mare contractor din lume pentru producția de electronice. Câțiva angajați au fost arestați.
Compania și poliția locală susțin că incidentul nu pare să fi avut legătură „cu munca”.
Din comentariile apărute pe diverse site-uri din China reiese că violențele au izbucnit după ce un paznic ar fi lovit un angajat.
Fabrica de la Taiyuan are aproape 80.000 de angajați și produce și asamblează piese pentru diverse echipamente electronice, potrivit lui Woo. Surse din interiorul fabricii susțin că unitatea produce și piese pentru iPhone 5.
Foxconn, denumirea comercială a gigantului taiwanez Hon Hai Precision Industry, are peste 1 milion de angajați și este unul dintre cei mai importanți furnizori pentru companii precum Apple, Hewlett-Packard (HP), Sony, Nintendo sau Microsoft.
Woo a precizat că altercația a avut loc în căminele fabricii. Fotografiile apărute pe internet arată grupuri mari de angajați, contingente de polițiști echipați pentru lupte de stradă, geamuri sparte și proprietăți vandalizate. Imaginile au fost șterse rapid de pe unele bloguri din China.
Geoffrey Crothall, purtătorul de cuvânt al China Labor Bulletin, organizației nonguvernamentală care militează pentru drepturile muncitorilor, a declarat pentru New York Times că angajații fabriciilor de electronice din China „prind tot mai mult curaj”.
„Sunt din ce în ce mai predispuși să se ridice pentru drepturile lor, să se opună inechității”, a spus reprezentantul ONG-ului.
Muncitorii de la aceeași fabrică au organizat în luna martie o grevă de scurtă durată pentru a cere salarii mai mari, însă majorările promise atunci nu s-au materializat, potrivit Engadget.com.