Prima pagină » Știri externe » Violențele din Ucraina. Reacții puternice în Europa și în SUA: Trebuie sancțiuni „țintite” și „rapide”

Violențele din Ucraina. Reacții puternice în Europa și în SUA: Trebuie sancțiuni „țintite” și „rapide”

Violențele din Ucraina. Reacții puternice în Europa și în SUA: Trebuie sancțiuni
Miniștrii de Externe din cadrul UE se vor reuni de urgență, pentru a discuta despre sancțiunile împotriva regimului președintelui ucrainean Viktor Ianukovici.

Miniștrii de Externe din cadrul UE se vor reuni de urgență, joi, la Bruxelles pentru a discuta despre sancțiunile împotriva regimului președintelui ucrainean Viktor Ianukovici, după violențele din ultimele ore. Totodată, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay a condamnat miercuri violențele sângeroase.

Violențele din ultimele 24 de ore din Ucraina, în care au murit cel puțin 25 de oameni, iar alte câteva sute au foți răniți, au stârnit reacții în întreaga lume.

Șefa diplomației europene a anunțat că miniștrii de Externe din cadrul UE se vor reuni de urgență pentru a discuta situația Ucrainei. „O reuniune extraordinară a miniștrilor Afacerilor Externe, consacrată Ucrainei a fost convocată mâine, la ora 14.00 (15.00 ora României)”, a anunțat purtătoarea de cuvânt a lui Catherine Ashton, citată de AFP.

Ashton a convocat miercuri dimineața o reuniune a ambasadorilor UE care se ocupă de probleme de securitate, în cursul căreia vor fi „analizate toate opțiunile, inclusiv sancțiunile împotriva responsabililor de represiune și încălcarea drepturilor omului”, a declarat ea într-un comunicat. Vezi aici mai multe detalii!

Totodată, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay a condamnat violențele sângeroase din Ucraina și a îndemnat la efectuarea unei „anchete urgente și independente”, relatează AFP.

„Condamn cu fermitate crimele și îndemn Guvernul și manifestanții să acționeze în vederea dezamorsării tensiunilor și să acționeze rapid cu scopul de a găsi o soluție pașnică pentru criză”, a declarat miercuri Pillay, citată într-un comunicat.

La rândul său, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, îndeamnă Guvernul de la Kiev și opozanții ucraineni să dea dovadă de reținere și să „reia un dialog veritabil”.

Ban este „extrem de îngrijorat” de reluarea violențelor la Kiev și „reiterează îndemnul său la toți cei care sunt vizați să acționeze cu reținere pentru a evita (producerea de) noi violențe”.

Din Franța, președintele François Hollande a îndemnat Uniunea Europeană (UE) să „angajeze” încă de joi sancțiuni „țintite” și „rapide” împotriva celor care sunt responsabili de „violențe inacceptabile din partea poliției” în Ucraina, a anunțat miercuri Palatul Elysée într-un comunicat.

„El a cerut UE să angajeze foarte rapid decizii care să permită punerea în aplicare a acestor sancțiuni, în cadrul reuniunii Consiliului Afacerilor Externe de la 20 februarie”, a anunțat președinția franceză.

Comunicatul a fost publicat în urma unei convorbiri telefonice între președintele francez François Hollande și premierul polonez Donald Tusk.

Premierul polonez a anunțat că va cere Uniunii Europene să impună sancțiuni Guvernului după violențele din cursul nopții de marți spre miercuri de la Kiev.

„Mă voi adresa astăzi șefilor de stat din UE pentru a le cere să introducă sancțiuni – sancțiuni care ar urma să afecteze grav autorii dramei ucrainene, sancțiuni personale și financiare”, a declarat Tusk.

Rusia denunță o „tentativă de lovitură de stat” în Ucraina. SUA îi cere lui Ianukovici să retragă trupele

Totodată, Rusia a denunțat o „tentativă de lovitură de stat” în Ucraina și a declarat că le „cere liderilor opoziției” din această țară să înceteze violențele.

„În fond, este vorba despre o tentativă de lovitură de stat”, a declarat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat. „Partea rusă le cere liderilor (opoziției) să înceteze vărsarea de sânge în țara lor, să reia fără întârziere dialogul cu puterea legitimă fără amenințări sau ultimatumuri”, a adăugat diplomația rusă.

O poziție similară a fost exprimată și de purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

El a confirmat pentru agenția Ria Novosti că președintele Putin a discutat la telefon cu liderul ucrainean Viktor Ianukovici în noaptea de marți spre miercuri, în condițiile în care ciocnirile violente au provocat mai mulți morți la Kiev. Vezi aici mai multe detalii!

Casa Albă, prin vocea vicepreședintelui american, Joe Biden, l-a îndemnat, însă, pe președintele ucrainean, Viktor Ianukovici, să retragă forțele de ordine mobilizate la Kiev.

Germania: Ianukovici face „o mare greșeală”

Și ministrul britanic de Externe William Hague  a afirmat, într-un mesaj postat pe contul de Twitter, că Guvernul ucrainean este necesar „să dea socoteală” pentru „violențele inacceptabile” împotriva manifestanților, la Kiev.

„Violența împotriva manifestanților pașnici este inacceptabilă, iar Guvernul ucrainean este necesar să dea socoteală”, a scris ministrul britanic.

De asemenea, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a catalogat drept „o mare greșeală” refuzul președintelui Viktor Ianukovici de a începe „discuții serioase” cu opoziția pentru soluționarea crizei cu care se confruntă Ucraina de aproape trei luni, relatează AFP.

„Jocurile președintelui Ianukovici au adus prejudicii Ucrainei. Refuzarea unor discuții serioase în vederea soluționării pe cale pașnică a conflictului și ajungerii la un acord privind reforma constituțională este o mare greșeală”, a afirmat ministrul german într-un comunicat dat publicității la Berlin, în condițiile în care ciocnirile violente între manifestanți și forțele de ordine au provocat cel puțin 25 de morți la Kiev în noaptea de marți spre miercuri.

Cancelarul german Angela Merkel a transmis că situația din Ucraina „o întristează” profund. Potrivit purtătorului de cuvând al executivului, situația din Ucraina va fi reevaluată, pentru a se vedea dacă se impun sau nu sancțiuni ale UE.

Totodată, Carl Bildt, Ministrul de Externe al Suediei, a scris pe Twitter că „UE nu va ezita să ia măsuri împotriva intereselor persoanelor asociate cu violența și represiunea din Ucraina„.

Și Papa Francisc s-a declarat îngrijorat de tulburările care au loc în Ucraina și le-a cerut tuturor părților „să înceteze orice acțiune violentă”, la încheierea audienței sale generale din Piața Sfântul Petru, relatează AFP.

„Cu inima grea urmăresc ce se întâmplă în aceste zile la Kiev. Asigur poporul ucrainean că îi sunt alături și mă rog pentru victimele violențelor, pentru rudele lor și pentru cei răniți. Invit toate părțile să înceteze orice acțiune violentă și să caute înțelegere și pace în țară”, a declarat Papa Francisc.

Reacții au venit și din România

Președintele Traian Băsescu face un apel la președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, să nu ordone reprimarea protestatarilor din Ucraina, el arătându-se „profund îngrijorat de valul de violență și de pierderile de vieți omenești produse în confruntările de pe străzile Kievului”.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, este profund îngrijorat de valul de violență și de pierderile de vieți omenești produse în confruntările de pe străzile Kievului, acolo unde protestatarii Euro-Maidanului se confruntă cu forțele de ordine. România a trecut prin confruntări violente, în Revoluția din 1989 peste 1.000 de persoane pierzându-și viața în lupta pentru libertate și democrație. Am învățat atunci că violența nu este o soluție și că opțiunile trebuie căutate prin dialog democratic”, se arată într-un comunicat al Președinției, remis în noapte de marți spre miercuri.

Premierul Victor Ponta a declarat că România are o poziție absolut coordonată și egală cu a Uniunii Europene și a Statelor Unite ale Americii în ceea ce privește conflictele din Ucraina și lansează un nou apel pentru oprirea violențelor și identificarea unei soluții democratice în statul vecin.

Și ministrul de Externe, Titus Corlățean, a făcut apel la încetarea deîndată a violențelor din Ucraina, apreciind că dialogul este singura cale de soluționare a crizei din țara vecină.

„Urmărim cu profundă preocupare evoluția evenimentelor de la Kiev și condamnăm ferm toate manifestările de violență, fără deosebire.Violențele trebuie să înceteze deîndată. Dialogul este și rămâne singura cale de soluționare a actualei crize din țara vecină. Dacă semnele de flexibilizare din ultima perioadă, atât din partea autorităților, cât și a opoziției, au creat anumite așteptări pozitive, reluarea violențelor astăzi, 18 februarie 2014, soldate din păcate cu pierdere de vieți omenești, reprezintă un mare pas înapoi”, a declarat Titus Corlățean.

Biserica Ortodoxă Ucraineană face apel la calm pe fondul violențelor de la Kiev

Biserica Ortodoxă Ucraineană, subordonată Patriarhiei Moscovei, a cerut miercuri puterii și opoziției din Ucraina să înceapă un dialog și să pună capăt confruntărilor care au împins țara în pragul catastrofei naționale, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

„De la începutul crizei politice și pe tot parcursul confruntării, Biserica Ortodoxă Ucraineană a cerut în repetate rânduri încetarea violențelor și reglementarea politică a conflictului. Din nefericire, vocea Bisericii nu s-a făcut auzită. La 18 februarie, confruntările s-au reluat pe străzile din Kiev, a curs sânge și au murit oameni”, afirmă Biserica într-un comunicat publicat miercuri.

De asemenea, membri ai Grupului de la Vișegrad, inclusiv Ungaria, monitorizează situația din Ucraina, acordând o atenție specială minorității maghiare, a declarat Andras Giro-Szasz, un purtător de cuvânt al Guvernului, relatează MTI.

Ungaria este pregătită atât la nivelul serviciului de sănătate, cât și la al celui pentru refugiați, să facă față unui potențial aflux de refugiați, în urma violențelor din Ucraina, a adăugat oficialul.

Citește și