Violențele interconfesionale din Irak ar fi provocate de conflictul sirian, sugerează Nuri al-Maliki
Violențele interconfesionale recente din Irak au fost provocate din exterior, a declarat sâmbătă premierul irakian Nuri al-Maliki, referindu-se la Siria, în contextul în care există temeri privind izbucnirea unui nou conflict interconfesional în Irak, relatează AFP.
Un conflict interconfesional „a revenit în Irak deoarece a început în altă parte, în regiune”, a declarat premierul pentru televiziune.
Un conflict sângeros are loc în Siria între rebeli, majoritatea sunniți, și trupele regimului Bashar al-Assad, un alawit (provenit din șiism), și s-a soldat cu peste 70.000 de morți, începând din martie 2011, potrivit ONU.
Irakul, o țară în care șiiții sunt majoritari (aproximativ 60%), cuprinde multiple etnii și religii și a plătit deja un preț scump în cadrul unor confruntări interconfesionale în 2006 și 2007, după invadarea țării în 2003 de către trupele americane, care s-au retras la sfâșitul lui 2011.
„Confesionalismul este un rău, iar confesionalismul nu are nevoie de autorizație pentru a trece dintr-o țară în alta (…). El a revenit în Irak deoarece a izbucnit în altă parte, în regiune”, a subliniat al-Maliki.
„Conflictul va cuprinde pe toată lumea și nu-i va supraviețui nimeni”, a avertizat premierul irakian, în deschiderea unei conferințe pentru dialog islamic.
„Întoarcerea focului confesionalismului în Irak nu este o coincidență”, a apreciat al-Maliki, repetând că acesta este calculat și planificat.
Premierul șiit a avertizat că acest „confesionalism poate provoca rapid divizarea și fărâmițarea Irakului, a unor mari țări arabe și altor țări musulmane”.
În opinia sa, „conflictul interconfesional este mai grav decât lupta împotriva unor (forțe) armate sau unei ocupații”.