Viruși, descoperiți în calculatoarele unei centrale nucleare germane

Publicat: 04 05. 2016, 10:17

Virușii au fost detectați pe un computer instalat cu un soft de vizualizare a datelor, folosit de mecanismul ce încarcă centrala cu combustibil. De asemenea, virusurile au fost găsite în 18 unități mobile utilizate în centrală, spre exmplu stickuri USB și hard disk-uri externe.

Potrivit Descoperă, compania susține că nu există nici un risc pentru public sau personal. Reprezentanții uzinei au declarat că toate zonele sensibile din instalație sunt izolate de internet, pentru a ajuta la protejarea împotriva oricărui tip de manipulare malware și că personalul IT a înlăturat virușii.

Compania spune că securitatea va fi intensificată după incident.

Printre virusurile detectate au fost „W32.Ramnit” și „Conficker” – doi viruși care vizează sistemele Microsoft Windows. W32. Ramnit a fost descoperit pentru prima dată pe PC-uri în 2010 și se transmite prin unitățile detașabile, concepute pentru a permite atacatorilor să acceseze de la distanță PC-uri compromise. Conficker este o amenințare mult mai versatilă, care se poate propaga prin intermediul rețelelor. Potrivit firmei de software de securitate Symantec, acest virus a infectat mai mult de 3 milioane de calculatoare din lume.

În timp ce acești viruși sunt considerați cu risc relativ redus, iar incidentul de la centrala nucleară Gundremmingen a fost clasificat ca fiind la cel mai mic nivel de pericol, este, totuși, un eveniment deranjant.

Totodată, servește ca un memento despre cât de ușor pot fi blocate infrastructurile critice precum centralele electrice nucleare. Chiar dacă în astfel de instituții securitatea are o importanță fundamentală, pare că nici ei nu pot fi siguri în ce privește amenințările tehnologice.

Mikko Hypponen, director de cercetare al companiei Finlanda F-Secure, a declarat că aceste tipuri de încălcări sunt surprinzător de frecvente, în cazul în care malware-ul general se regăsește în sistemele medii specializate.

Oficiul Federal al Germaniei pentru Securitatea Informației a avertizat cu privire la probabilitatea unui astfel de eveniment într-un raport emis chiar anul trecut.