Asistentul directorului general al OMS, Marie-Paule Kieny, avertizează că „posibilitatea transmiterii locale, combinată cu aceea a transmiterii pe cale sexuală, ar putea însemna o mărire semnificativă a numărului persoanelor infectate, care să aibă diverse complicații. Două specii de țânțari Aedes, care transmit virusul, vor începe să circule, pe măsură ce temperaturile vor crește în Europa, odată cu venirea verii. Țânțarii nu au granițe”.
Peste 600 de experți și de cercetători s-au reunit luni la Institutul Pasteur pentru un colocviu științific pe marginea virusului Zika. În ciuda numeroaselor cercetări pe această temă, mecanismele acestui agent patogen, periculos în special pentru nou-născuți, întrucât cauzează microcefalie și o dezvoltare insuficientă a craniului, sunt încă puțin cunoscute, scrie tvr.
Oamenii de știință încearcă să afle cât de mult poate rezista virusul Zika în organism, cât de mare este riscul contaminării prin contact sexual. Până acum, se credea că doar mușcătura țânțarilor putea transmite acest agent patogen, declarat deja de OMS drept „urgență internațională de sănătate publică”.
Institutul Pasteur a anunțat că peste 1,5 milioane de cazuri de infectare au fost raportate în Brazilia, principalul focar al epidemiei, în timp ce, pe continentul american, se așteaptă de la 3 la 4 milioane de cazuri. De asemenea, mai multe cazuri au fost descoperite în mai multe țări europene.