Prima pagină » Știri externe » Viviane Reding, comisarul european pentru Justiție: CE este în continuare „foarte preocupată” de atacurile „șocante” împotriva democrației în România

Viviane Reding, comisarul european pentru Justiție: CE este în continuare „foarte preocupată” de atacurile „șocante” împotriva democrației în România

Comisia Europeană (CE) este în continuare "foarte preocupată" de atacurile împotriva democrației în România și așteaptă de la premierul Victor Ponta respectarea angajamentelor asumate prin "fapte", a declarat miercuri comisarul european pentru Justiție Viviane Reding, relatează AFP.

Comisia Europeană (CE) este în continuare „foarte preocupată” de atacurile împotriva democrației în România și așteaptă de la premierul Victor Ponta respectarea angajamentelor asumate prin „fapte”, a declarat miercuri comisarul european pentru Justiție Viviane Reding, relatează AFP.

„Suntem, în continuare, extrem de preocupați de situația democrației în România”, a declarat ea într-o conferință de presă la finalul unei reuniuni a Comisiei.

„Președintele (CE, Jose Manuel) Barroso și-a exprimat preocuparea într-o declarație foarte puternică și a prezentat 11 cerințe”, a amintit Reding, după care a adăugat că „nu s-a întâmplat nimic nou de atunci”.

„Noi privim faptele, nu promisiunile, legile, nu scrisorile”, a subliniat comisarul european pentru Justiție. Din acest motiv, „România va rămâne sub o supraveghere foarte atentă”, a avertizat ea. Reding a precizat că a primit „sute de e-mail-uri, dintre care unele prezintă fapte foarte șocante”.

Ponta, o nouă scrisoare pentru Barroso

Premierul Victor Ponta i-a trimis președintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, o nouă scrisoare, în care reclamă că PDL și președintele suspendat Traian Băsescu „instigă” cetățenii la boicotarea referendumului, iar membri ai PDL rețin buletinele acestora și îi cere oficialului european să îi indemne chiar el pe români să vină la vot.

În scrisoarea trimisă de primul-ministru și obținută de MEDIAFAX, președintele Comisiei Europene este informat că referendumul de demitere a președintelui, din 29 iulie, va fi organizat cu respectarea tuturor prevederilor constituționale, precum și a recomandărilor Comisiei de la Veneția.

De asemenea, premierul menționează că, pe 24 iulie, Curtea Constituțională a respins contestația depusă de PDL referitoare la prelungirea duratei de vot în ziua referendumului. Deși, în opinia sa, toate condițiile sunt îndeplinite, primul-ministru îl anunță pe președintele Executivului european că PDL și președintele suspendat, Traian Băsescu, cer populației să nu participe la referendum.

„În ciuda celor arătate, doresc să vă informez asupra ultimei decizii luate de PDL și de președintele Băsescu privind boicotarea referendumului. Deși acesta este organizat în strictă conformitate cu Constituția și toate deciziile Curții Constituționale, PDL și domnul Băsescu au anunțat în mod public decizia de a îndemna electoratul propriu să nu voteze în ziua referendumului. Consider că decizia PDL și a domnului Băsescu constituie o violare evidentă a principiilor democratice, un abuz clar adus Constituției și statului de drept și sper ca aceste atitudini și decizii să fie în mod adecvat observate de instituțiile UE”, scrie premierul.

Premierul, către Barroso: „Băsescu și PDL nu respectă jocul democratic”

Totodată, Victor Ponta apreciază că președintele suspendat și partidul care-l susține nu respectă jocul democratic și provoacă tensiuni la nivelul societății.

„Așa cum în mod just ați afirmat, jocul democratic se bazează pe respectarea unor reguli. După cum putem vedea, domnul Băsescu și PDL încalcă în aceste zile regulile democratice încercând să provoace o fractură a societății românești. Aceste acte reprezintă o subminare clară a drepturilor constituționale ale cetățenilor, un îndemn la nerespectarea deciziei Curții Constituționale, în măsura în care aceasta specifică în mod clar că procedura de suspendare trebuie să se finalizeze printr-un referendum”, spune primul-ministru în scrisoarea către Barroso.

Premierul îl mai informează pe președintele Comisiei Europene despre faptul că PDL a reținut cărțile de identitate ale cetățenilor, împiedicându-i astfel să participe la vot.

„Mai mult decât atât, opinia publică a observat că reprezentanți ai PDL, partidul domnului Băsescu, nu doar că instigă populația să boicoteze referendumul, dar rețin și cărțile de identitate ale cetățenilor sub diverse pretexte, împiedicându-i astfel de facto să-și exercite votul duminică”, afirmă premierul.

De asemenea, Victor Ponta își exprimă suspiciunea că toate demersurile întreprinse recent de parlamentarii și europarlamentarii PDL sunt premeditate și au un singur scop, respectiv acela ca referendumul să fie invalidat prin orice mijloace.

Victor Ponta îi cere oficialului european ca, așa cum săptămâna trecută și-a exprimat temerile privind unele posibile derapaje de la democrație, să ia în considerare și faptul că, în prezent, Traian Băsescu încalcă aceleași valori democratice.

În finalul scrisorii, premierul român îi spune președintelui Barroso că un apel către români ar fi „foarte apreciat”.

„Cred, domnule președinte, că în aceste circumstanțe, un mesaj prin care să încurajați poporul român să-și exercite dreptul democratic de a vota la referendum ar fi foarte apreciat”, a spus Ponta.

Comisia, cu încrederea „zdruncinată”

Comisia Europeană a criticat foarte dur, pe 18 iulie, atingeri din partea Guvernului român la adresa statului de drept, care au „zdruncinat” încrederea UE, potrivit lui Barroso.

Ponta a promis să tragă „concluziile care se impun” din acest avertisment și să „își asume întreaga responsabilitate pentru ca angajamentele asumate la Bruxelles să fie puse în aplicare”.

CE a denunțat „caracterul sistematic” al mai multor atingeri aduse recent statului de drept și independenței justiției, în vederea destituirii președintelui Traian Băsescu (centru dreapta).

Este vorba despre tot atâtea derive care, potrivit raportului, proiectează o îndoială asupra „înțelegerii” de către Guvernul român a „ceea ce înseamnă un stat de drept într-un sistem democratic pluralist”.

Un nou raport este prevăzut pentru sfârșitul anului, care va verifica „dacă s-a răspuns îngrijorărilor cu privire la statul de drept și independența (sistemului) judiciar și dacă mecanismele democratice de control au fost restabilite”.

Citește și