Prima pagină » Știri externe » Vizită istorică. Barack Obama s-a întâlnit cu Aung San Suu Kyi la domiciliul „Doamnei” din Myanmar. GALERIE FOTO

Vizită istorică. Barack Obama s-a întâlnit cu Aung San Suu Kyi la domiciliul „Doamnei” din Myanmar. GALERIE FOTO

Președintele american Barack Obama, aflat într-o vizită la Rangoon cu obiectivul de a susține reformele politice în curs, a fost primit luni la domiciliul opozantei Aung San Suu Kyi, care a exprimat o anumită prudență, temându-se de un "miraj al succesului" reformelor politice, relatează AFP.

Președintele american Barack Obama, aflat într-o vizită la Rangoon cu obiectivul de a susține reformele politice în curs, a fost primit luni la domiciliul opozantei Aung San Suu Kyi, care a exprimat o anumită prudență, temându-se de un „miraj al succesului” reformelor politice, relatează AFP.

Cei doi laureați ai Premiului Nobel pentru Pace (Suu Kyi în 1991, iar Obama în 2009) s-au întâlnit deja, în septembrie, la Casa Albă, însă aceasta este prima vizită a unui președinte american în exercițiu în Myanmar. Ei au discutat, de această dată în casa familiei lui Suu Kyi, în care opozanta a petrecut 15 ani de arest la domiciliu.

„Momentul cel mai dificil al unei tranziții este cel în care se întrevede succesul. Trebuie să fim foarte atenți să nu fim înșelați de un miraj al succesului”, a declarat cea pe care admiratorii săi o numeasc „Doamna”.

Ea a mulțumit președintelui pentru „susținerea devotată” oferită de către Statele Unite mișcării democratice din Myanmar.

Zeci de deținuți politici eliberați

Zeci de deținuți politici au fost eliberați luni în Myanmar în momentul în care președintele american Barack Obama sosea în țară în cadrul unei vizite istorice, au declarat activiști pentru AFP.

„Știm că 44 de deținuți politici au fost eliberați luni”, a declarat Soe Tun, activist al organizației de opoziție Generația 88, apreciind că noua amnistie s-a făcut „cu ocazia vizitei” lui Obama.

Asociația pentru asistență a deținuților politici din Myanmar (AAPP), cu sediul în Thailanda, a confirmat pe pagina sa de Facebook că 43 de prizonieri politici au fost eliberați.

Dar potrivit Nine Nine, Liga Națională pentru Democrație (LND) a opozantei Aung San Suu Kyi, „56 de deținuți politici au fost eliberați” luni și duminică, între care patru membri ai partidului.

Numărul deținuților politici care rămân în spatele gratiilor în Myanmar încă nu este cunoscut. AAPP aprecia, înaintea ultimelor eliberări, că sunt cel puțin 238, în timp ce unele grupuri avansează un număr mai mare.

Au fost peste 2.000 în momentul dizolvării juntei în martie 2011 și începerii procesului de reforme.

Guvernul birman a promis duminică seară să implimenteze până la sfârșitul anului un mecanism cu scopul de a identifica deținuții politici afți în închisori.

Timp de un an, ei au fost eliberați în valuri succesive. O metodă care suscită criticile apărătorilor drepturilor omului. Aceștia cer eliberarea tuturor și acuză regimul de la Naypyidaw că eliberează câțiva la fiecare vizită a unui interlocutor important.

În septembrie, zeci de deținuți politici au fost astfel eliberați, în timp ce Aung San Suu Kyi începea un turneu istoric în Statele Unite, iar președintele Thein Sein era așteptat la New York.

Săptămâna trecută, câteva sute de deținuți au beneficiat de amnistie, sugerând o operațiune similară. Dar niciun deținut politic nu figura pe listă.

Citește și