Administraţia Vladimir Putin a sugerat, joi, excluderea rolului de mediator al Chinei în conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina, subliniind că în acest moment nu se întrunesc condiţiile pentru oprirea confruntărilor militare.
Întrebat despre sugestia preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, ca Beijingul să exercite influenţă asupra Moscovei pentru negocieri în sensul opririi războiului din Ucraina, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat:
„Sigur că Administraţia Chinei dispune de un potenţial formidabil şi eficace în domeniul serviciilor de mediere. Dar situaţia din Ucraina este complexă, nu există perspective de soluţionare politică. În acest moment, nu avem altă soluţie decât continuarea operaţiunii militare speciale”, a subliniat Dmitri Peskov, potrivit MEDIAFAX.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost întâmpinat joi la Beijing de omologul său chinez, Xi Jinping, ca parte a unei vizite oficiale a liderului francez în China.
Încă dinaintea întâlnirii, Macron a atras atenția asupra faptului că, din punctul său de vedere, statele occidentale nu ar trebui să renunțe la relațiile bune cu Beijingul, mai ales având în vedere apropierea Chinei de Rusia din ultima vreme.
Potrivit liderului francez, o relație bună a Occidentului cu China este foarte importantă, mai ales în contextul războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, arartă Reuters.
Întrebat despre preocupările occidental referitoare la faptul că Beijingul ar putea lua în considerare trimiterea de arme Moscovei, Macron a spus că orice națiune care ar face acest lucru ar fi complice la o încălcare a dreptului internațional.
Aceasta este prima vizită a lui Macron în China din 2019, iar înaintea acesteia, președintele francez a discutat cu omologul său american, Joe Biden, despre implicarea președintelui chinez Xi Jinping în grăbierea încheierii războiului din Ucraina. Cu toate acestea, Washingtonul este sceptic față de planul de pace al Beijingului.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i s-a alăturat și ea lui Macron la Beijing, aceasta fiind prima vizită a sa de când a preluat funcția de președinte al Comisiei, acum mai bine de trei ani.
Atât Macron, cât și von der Leyen, au spus că vor să convingă China să-și folosească influența asupra Rusiei pentru a aduce pacea în Ucraina sau cel puțin să descurajeze Beijingul să-și susțină în mod direct aliatul în conflict.