În primul său interviu acordat unei televiziuni americane după ce a fost eliberat din închisoare, disidentul rus Vladimir Kara-Murza a declarat, pentru CNN, că a fost torturat psihologic timp de 11 luni.
Kara-Murza, care are cetățenie rusă și britanică, devenise cel mai cunoscut opozant al regimului președintelui Rusiei, Vladimir Putin, după moartea lui Alexei Navalnîi, in februarie.
Condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trădare, după ce și-a exprimat opoziția față de războiul din Ucraina, Kara-Murza a fost eliberat alături de alți trei deținuti, pe 1 august, după ce petrecuse doi ani și jumătate în închisoare în Rusia, din care 11 luni în carceră. În cei doi ani, Kara-Murza a putut vorbi cu soția o singură dată.
Schimbul de prizonieri – cel mai mare de la încheierea Războiului Rece – a însemnat eliberarea mai multor activiști, apărători ai drepturilor omului și opozanți ruși. 24 de persoane au fost eliberate, la finalul unor negocieri de culise care au durat ani de zile, între Statele Unite, Rusia, Belarus și Germania. Negocierile s-au încheiat cu succes în momentul în care autoritățile germane au acceptat în cele din urmă principala cerință a Moscovei – eliberarea asasinului Vadim Krasikov.
Kara-Murza descrie noaptea în care a fost mutat din închisoarea din Omsk (în Siberia, la 2.700 de km depărtare de Moscova, n. red.), înaintea schimbului de prizonieri: gardienii au dat năvală în celulă, la 3 dimineața, și i-au ordonat să se scoale, să se îmbrace și să se pregătească.
„În momentul acela, eram absolut sigur că urma să fiu scos în curte și executat”, spune el.
În loc de asta, Kara-Murza a fost dus la un aeroport din Omsk și suit într-un avion spre Moscova.
După aproape un an petrecut în izolare într-o carceră, Kara-Murza s-a trezit „în mijlocul mulțimii de oameni dintr-un aeroport aglomerat”. La Moscova, el a fost dus la celebra închisoare Lefortovo, unde nu i s-a permis să comunice cu nimeni, și nici nu i s-a spus că urma să fie eliberat.
În ziua schimbului de prizonieri, gardienii i-au spus lui Kara-Murza să se îmbrace în hainele „de civil” – o cămașă de noapte și o pereche de șlapi – și apoi l-au condus spre un autobuz parcat în curtea închisorii.
„Parcă era o scenă dintr-un film de la Hollywood. Era acolo un grup de gardieni cu cagule negre pe față. Mi-am dat seama ce se întâmplă doar când mi-am zărit prietenii și cunoscuții, în autobuz,” spune Kara-Murza.
Kara-Muza povestește că la coborârea din avion, la Ankara, i s-a înmânat un telefon. La celălalt capăt al firului era președintele Statelor Unite, Joe Biden. Soția și copiii lui Kara-Murza erau și ei lângă Biden.
„Nu pot să cred ce mi se întâmpIă. Încă am impresia că sunt în celula mea din închisoarea din Omsk” i-a spus Kara-Murza soției.
Kara-Murza a relatat că tortura fizică este foarte răspândită în închisorile din Rusia, dar cei mai cunoscuți deținuți politici sunt ținuți izolați, într-o „singurătate forțată” care e „la fel de rea ca tortura fizică.”
„Fiecare zi este ca din filmul «Groundhog Day». Este absurdă, nu se mai termină și este exact la fel cu cea dinainte. Nu ai cu cine să schimbi o vorbă, și asta devine chinuitor. Ești trezit la 5 dimineața, și patul este ridicat și lipit de perete, astfel încât nu poți să stai jos, sau să te întinzi. Poți doar să mergi în jurul celulei. Din celulă eram scos doar pentru așa-zisele plimbări, care însemnau să mergi în cerc într-o curte mică, acoperită, a închisorii”, spune Kara-Murza.
Kara-Murza este acum în siguranță și în sânul familiei, dar promite că se va întoarce în Rusia.
„Acum două săptămâni, eram în carcera mea dintr-o colonie penitenciară din Siberia, și eram sigur că acolo îmi voi sfârși zilele. Și iată, acum sunt aici, într-un studio din New York, cu soția… Mă simt ca și cum m-aș uita la un film, totul încă pare ireal. Știu că situația din Rusia se va schimba, și mă voi întoarce acasă. Și asta se va petrece mult mai repede decât am crede”, a mai spus Kara-Murza.
Sursa foto: Profimedia