Prima pagină » Știri externe » Vladimir Kara-Murza, într-un interviu BBC:”Am crezut că o să mor în închisoare”

Vladimir Kara-Murza, într-un interviu BBC:”Am crezut că o să mor în închisoare”

Vladimir Kara-Murza, într-un interviu BBC:

Vladimir Kara-Murza, eliberat în cadrul celui mai mare schimb de deținuți de la sfârșitul Războiului Rece, a declarat într-un interviu pentru BBC că a crezut că va muri în închisoare.

Politicianul rus din opoziție a mărturisit că este ca și cum s-ar uita la un film. „Dar este un film bun”, spune el, pentru că și-a reîntâlnit familia după doi ani.

Vladimir Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că a fost găsit vinovat de trădare. Concret, acesta e acuzat de criticarea fermă a lui Vladimir Putin și a invaziei Ucrainei.

„Este atât de ușor să îți pierzi mințile. Îți pierzi simțul timpului, al spațiului. Nu faci nimic, nu vorbești cu nimeni, nu mergi nicăieri. Zi după zi, după zi”, a povestit el pentru BBC.

În plus, acestuia i s-au refuzat apelurile telefonice către familie. A vorbit cu copiii săi doar de două ori în timpul încarcerării.

În urmă cu zece ani, Vladimir Kara-Murza era să moară din cauza unei toxine necunoscute și încă suferă de sechele, inclusiv leziuni nervoase. În acest context, a spus că „după două otrăviri ale FSB, nu prea am starea de sănătate potrivită pentru o închisoare cu regim strict”.

El a povesit că atunci când a fost scos din celulă a crezut că va fi „dus afară pentru a fi împușcat”. Kara-Murza a fost transferat la Moscova. Cinci zile mai târziu, a fost condus afară pentru a urca într-un autobuz și i-a văzut pe ceilalți disidenți în interior. Atunci, un gardian a preluat microfonul autobuzului și a anunțat că au fost luați pentru un schimb de prizonieri, însă fără alte detalii. Ulterior, a aterizat în Germania.

În declarațiile făcute la scurt timp după aterizarea în Germania, Vladimir Kara-Murza a susținut că sancțiunile în legătură cu războiul din Ucraina ar trebui să fie mai bine direcționate.

În schimbul disidenților, Rusia a primit o mână de spioni și criminali, inclusiv premiul numărul 1 căutat de Vladimir Putin: un asasin plătit al FSB cunoscut sub numele de Vadim Krasikov.

CITEȘTE ȘI:

Abandonul Rusiei de la principiul unu la unu în schimbul de PRIZONIERI și prețul pentru Krasikov. Analist: „Memento dur pentru lumea REPRESIUNII ruse”

Donald Trump, felicitări, la scenă deschisă, pentru Vladimir Putin, după schimbul de deținuți dintre Occident și Moscova: „Încă o afacere grozavă”

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între 2017 și 2020 a fost reporter la PrimaTV, unde ... vezi toate articolele

Citește și