Vladimir Putin a lansat un avertisment la adresa tătarilor din Crimeea
Musulmanii tătari reprezintă mai mult de zece la sută din populația Crimeei și s-au opus în mare parte anexării peninsulei la Rusia anul trecut, din cauza deportărilor în masă ordonate de Moscova în perioada sovietică. Ei au fost supuși presiunilor pentru a respecta noile autorități.
În timpul unei vizite de trei zile în Crimeea pentru a promova turismul și dezvoltarea, Putin s-a întâlnit luni cu reprezentanții mai multor minorități, inclusiv cu cei ai tătarilor, în satul Opolznevoe.
„Relațiile interetnice sunt o problemă delicată”, a afirmat Putin în cadrul întânirii. „Consider că orice speculație privind drepturi speciale pentru o anumită etnie este extrem de periculoasă”, a adăugat el.
Președintele a mai spus că Moscova nu va permite organizațiilor străine pentru apărarea drepturilor omului să destabilizeze peninsula sub pretextul problemelor cu care se confruntă tătarii, cel mai mare grup etnic din Crimeea după ruși și ucraineni.
Rusia a fost criticată de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ONU, Consiliul Europei și Turcia pentru tratamentul aplicat minorității tătare.
După anexarea Crimeei în 2014, forțele de securitate ruse au efectuat raiduri la Consiliul reprezentanților tătarilor din Crimeea (Mejlis) și i-au evacuat din sediu. Rusia a închis de asemenea postul de televiziune al tătarilor, ATR.
Mai mulți activiști tătari locali au fost uciși, bătuți sau dați dispăruți, iar doi lideri ai comunității au primit interdicție de intrare în Crimeea.
Moscova a făcut însă și câteva gesturi de conciliere față de tătarii din Crimeea, reabilitându-i alături de alte minorități etnice care au avut de suferit în perioada lui Stalin și acordând statut oficial limbii lor.
În timp ce a încercat să inhibe activitatea tătarilor din Crimeea loiali Kievului, Moscova a căutat să promoveze noi organizații ale tătarilor care ar fi dispuse să coopereze cu Kremlinul.