Vladimir Putin a semnat decretul de încorporare a peste 134.000 de recruți cu vârste între 18 și 27 de ani. Unde vor fi trimiși noii militari
Președintele Vladimir Putin a semnat, joi, un decret prin care ordonă încorporarea a 134.500 de noi recruți, ca parte a proiectului anual de încorporare de primăvară al Rusiei. Ministerul Apărării a anunțat însă că aceasta nu a avut nimic de-a face cu războiul din Ucraina, relatează Reuters.
Ordinul a venit la cinci săptămâni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, operațiune care s-a lovit de o puternică rezistență ucraineană. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că niciunul dintre cei chemați să fie încorporați nu va fi trimis în „puncte fierbinți”, potrivit Reuters.
Chestiunea implicării recruților în război este extrem de sensibilă. Pe 9 martie, ministerul Apărării a recunoscut că unii au fost trimiși în Ucraina după ce Putin a negat acest lucru cu diverse ocazii, spunând că au fost trimiși doar soldați și ofițeri profesioniști.
Purtătorul de cuvânt al lui Putin a afirmat la acea vreme că președintele a ordonat procurorilor militari să investigheze și să pedepsească oficialii responsabili care au încălcat instrucțiunilor sale de a exclude recruții.
Proiectului anual de recrutare de primăvară, care are loc între 1 aprilie și 15 iulie, vizează bărbații ruși cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, potrivit decretului semnat de Putin. Șoigu a declarat marți că cei chemați vor începe să fie trimiși la bazele desemnate la sfârșitul lunii mai.
„Majoritatea personalului militar va urma o pregătire profesională în centre de formare pentru o perioadă cuprinsă între trei și cinci luni. Permiteți-mi să subliniez că recruții nu vor fi trimiși în niciun punct fierbinte”, a spus el potrivit declarațiilor publicate pe site-ul ministerului Apărării
Totuși, Mihail Benyash – un avocat care reprezintă mai mulți membri ai Gărzii Naționale a Rusiei care au refuzat un ordin de a merge în Ucraina – a spus că, potrivit legii ruse, recruții ar putea fi trimiși la luptă după câteva luni de antrenament.
Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie în ceea ce a numit o „operațiune militară specială” de demilitarizare și „denazificare” a țării. Războiul a ucis mii de oameni și a strămutat milioane de ucraineni.
În ultimele zile, Rusia și-a reformulat obiectivele, spunând că niciodată nua intenționat să cucerească Kievul și alte orașe mari, ci se concentrează pe „eliberarea” zonelor estice în care separatiștii susținuți de ruși luptă cu armata ucraineană din 2014.
Aceste declarații au fost primite cu scepticism de Ucraina și guvernele occidentale. Analiștii militari au sugerat că focusul declarat pe regiunea estică Donbas ar putea fi o încercare de a-I croi lui Vladimir Putin o ieșire din care să nu rămână cu imaginea șifonată.