Vladimir Putin a zburat cu deltaplanul alături de un stol de cocori siberieni
„Șeful statului a luat parte la un experiment științific în cadrul proiectului «Zborul speranței», care vizează salvarea de la dispariție a unei specii rare de cocori”, se afirmă în comunicatul emis de administrația de la Kremlin.
Informația a fost însoțită și de câteva fotografii care îl prezintă pe Vladimir Putin purtând o salopetă albă, la comanda unui deltaplan motorizat cu două locuri, alături de câțiva reprezentanți ai acestei specii de păsări de talie mare, în Peninsula Iamal din nordul Siberiei.
Subiectul a fost prezentat joi pe prima pagină a cotidianului oficial rus Rossiiskaia Gazeta sub titlul „O pasăre de prim rang / Vladimir Putin i-a învățat pe cocori să zboare”. Subiectul a fost prezentat totodată în deschiderea jurnalului de știri matinal difuzat de principalul post public de televiziune din Rusia.
„Președintele, care nu se află la primul său zbor cu deltaplanul, a menținut aparatul în aer cu multă siguranță”, se afirmă în comentariul aferent imaginilor difuzate.
Intervievat în salopeta albă pe care o purta, Vladimir Putin, în vârstă de 59 de ani, și-a împărtășit cu oamenii de știință prezenți la eveniment entuziasmul pentru acest zbor și admirația pe care o are pentru cocorii siberieni.
Proiectul științific vizează reintroducerea păsărilor din această specie rară născute în captivitate în mediul lor natural. Cocorii, care învață să urmeze deltaplanul, trebuie apoi să găsească ruta tradițională de migrație pentru a putea să ierneze în țările calde.
Vladimir Putin s-a afișat cu regularitate în ultimii ani în mass-media rusă, apărând la comanda mai multor aparate, precum un avion de bombardament și o mașină de Formula 1, întreținând astfel imaginea unui bărbat puternic și sportiv.
El și-a manifestat angajamentul față de cauza unor specii protejate, pozând în fața jurnaliștilor, în taiga, alături de un tigru siberian, apoi alături de un leopard siberian, dar și în zona arctică, alături de un urs polar.
Unele dintre aceste exeperiențe ale sale, intens mediatizate, au generat însă numeroase controverse, după ce numeroși activiști ecologiști au denunțat „înscenarea” acelor acțiuni, considerând că ele dăunează animalelor sălbatice.