Liderul de la Kremlin a afirmat că își dorește of Uniune Europeană „unită și prosperă”, afirmând că Blocul comunitar este cel mai importtant partener comercial și economic al țării sale.
„Trebuie să dezvoltăm cooperarea cu UE. Nu avem obiectivul de a diviza nimic și pe nimeni în UE”, a declarat Putin.
„Cu cât sunt mai multe probleme în centrul UE, cu atât mai multe riscuri și probleme pentru noi”, a mai afirmat liderul de la Kremlin.
Președintele Rusiei se va întâlni marți cu omologul său austriac, Alexander Van der Bellen și cu cancelarul Sebastian Kurz, dar și cu lideri ai mediului de afaceri.
Relațiile Rusiei cu Uniunea Europeană rămân tensionate din cauza implicării Moscovei în conflictele din Ucraina și Siria, cât și a atacului neurotoxic din Marea Britanie, care l-a vizat pe Serghei Skripal, un fost agent dublu rus. Guvernul de la Londra a acuzat Moscova că ar pus la cale tentativa de asasinat, lucru negat de categoric de Rusia.
Austria a fost una din puținele țări din UE ca nu și-a retras diplomați din Rusia în semn de protest față de presupusa implicare a Moscovei în cazul Skripal.
Recent, vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertății (FPO, extremă-dreapta), s-a pronunțat în favoarea anulării sancțiunilor impuse Rusiei de UE în legătură cu anexarea regiunii ucrainene Crimeea și rolul Moscovei în conflictul din Ucraina.
Vizita lui Putin în Austria are loc într-un moment de criză în relațiile Uniunii Europene cu Administrația Donald Trump, după ce SUA a impus taxe vamale suplimentare la importurile de oțel și aluminiu, refuzând să prelungească exceptarea de la aceste măsuri pentru Uniunea Europeană, Canada și Mexic, care au amenințat cu acțiuni de retorsiune.