Vladimir Putin amenință cu naționalizarea activelor companiilor străine din Rusia
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi că Guvernul de la Moscova ar putea prelua activele companiilor străine care au anunțat că se retrag din această țară.
Totodată, acesta a spus că, deși există o creștere a cererii pentru anumite categorii de produse, este încrezător că problemele se vor rezolva, potrivit BBC.
Potrivit lui Putin, Rusia poate „introduce un management extern” al afacerilor care se retrag din țară, după care să „înmâneze aceste întreprinderi celor care sunt dispuși să lucreze”.
„Vom găsi o modalitate legală de a face acest lucru”, a declarat Putin.
El a mai făcut referire și la statele care întreprind „acțiuni neprietenoase” la adresa Rusiei și a acuzat Occidentul că „a cerut cetățenilor săi să-și strângă curelele și să se îmbrace mai gros”, făcând referire la eventuala criză energetică ce ar putea să apară.
Putin a mai insistat că Rusia își îndeplinește obligațiile privind furnizarea energiei și că nu este de vină pentru creșterea prețurilor. „Este rezultatul propriilor calcule greșite, nu dați vina pe noi”, a mai spus liderul de la Kremlin.
România, celelalte state UE, SUA, Ucraina și Marea Britanie, pe lista „statelor neprietenoase” aprobată de Vladimir Putin
Autoritățile de la Moscova au aprobat luni lista țărilor „neprietenoase” cu Rusia, iar din aceasta fac parte toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, printre care și România.
Totodată, pe această listă mai sunt incluse Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia, dar și Ucraina.
Autoritățile ruse au aprobat această listă ca urmare a decretului din 5 martie emis de președintele țării, Vladimir Putin, cu privire la „procedura provizorie de îndeplinire a obligațiilor față de anumiți creditori străini”.
Acest decret stipulează că statul rus, cetățenii și companiile din această țară care au datorii în valută față de creditorii ruși din lista „țărilor neprietenoase” vor putea plăti aceste datorii în ruble.
Totodată, toate tranzacțiile firmelor din Rusia cu cetățeni și companii din statele de pe această listă vor trebui să fie întâi aprobate de Guvernul de la Moscova.