Vladimir Putin anunță că Rusia va acorda un împrumut de 1,5 miliarde de dolari Belarusului
Rusia va oferi un împrumut în valoare de 1,5 miliarde de dolari Belarusului, a anunțat liderul de la Moscova, Vladimir Putin.
Anunțul a fost făcut de Putin după o întâlnire cu omologul său bielorus, Aleksandr Lukașenko, la Soci, potrivit Euronews.
Întâlnirea dintre cei doi președinți este prima de la alegerile prezidențiale din Belarus, câștigate de Lukașenko și despre care opoziția susține că au fost fraudate.
Sute de mii de oameni au ieșit în stradă săptămânal pentru a protesta față de rezultatul alegerilor, iar Poliția a folosit forța împotriva protestatarilor, atitudine condamnată de statele occidentale.
Pentru a calma protestatarii, Lukașenko a propus o reformă constituțională, însă opoziția respinge propunerea, susținând că liderul de la Minsk încearcă doar să câștige timp.
Putin, care l-a felicitat din nou pe Lukașenko pentru victorie, a descris propunerea de modificare a Constituției ca fiind „logică și potrivită”.
Vladimir Putin a reiterat sprijinul său pentru un tratat bilateral care să asigure legături mai bune din punct de vedere militar, economic și politic între Moscova și Minsk.
„Vedem Belarusul ca pe cel mai apropiat aliat și, desigur, așa cum v-am spus de mai multe ori în timpul convorbirilor noastre telefonice, ne vom respecta toate angajamentele. Am fost de acord ca în această perioadă complicată Moscova să acorde Minskului un împrumut de 1,5 miliarde de dolari și vom face acest lucru. Va trebui să ne continuăm cooperarea și în domeniul apărării”, i-a spus Putin lui Lukașenko.
Exerciții militare comune au început luni în Belarus. Putin a dat asigurări că trupele ruse aflate în Belarus pentru exerciții vor părăsi țara imediat după finalizarea acestora.
Situația din Belarus rămâne tensionată
În Belarus au izbucnit proteste masive după scrutinul prezidenţial desfăşurat pe 9 august. Opoziţia contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul a fost fraudat.
Lukașenko se confruntă cu cele mai mari probleme din cei 26 de ani de mandat, în contextul în care au fost organizate proteste la nivel național după alegerile din 9 august. Scrutinul ar fi fost câștigat de Lukașenko cu 80%, însă protestatarii susțin că alegerile ar fi fost fraudate, așa că îi solicită demisia președintelui.
Forțele de ordine au fost acuzate că ar fi folosit forța în mod nejustificat împotriva protestatarilor. Peste 7.000 de persoane au fost arestate, iar cel puțin cinci au murit. Multe dintre persoanele care au fost eliberate au acuzat că ar fi fost torturate.