Vladimir Putin, declarația cu care caută bunăvoința UE
„În anii de după cel de-al Doilea Război Mondial, Rusia și Germania au parcurs un drum lung către apropiere. Obiectivul nostru comun este acela de a păstra experiența câștigată anterior și de a dezvolta cooperarea bilaterală în numele păcii și stabilității în Europa. Colaborarea noastră are o contribuție semnificativă la stabilizarea economiei globale și are perspective de dezvoltare. Mai există obstacole, pe care le vom discuta în cadrul procesului de negociere propus de Germania la G20”, a precizat Putin.
Referindu-se la discuțiile cu Angela Merkel, președintele rus a spus că au avut loc întotdeauna într-o atmosferă deschisă. Summitul G20 din acest an va avea loc la Hamburg, în luna iulie.
Vladimir Putin a subliniat că Rusia nu interferează în viața politică a altor țări și se așteaptă la aceeași abordare în privința acestui aspect.
„Nu ne-am implicat niciodată în viața politică sau în procesele politice din alte țări. Totodată, vrem ca nimeni să nu intervină în viața politică a Rusiei. Din nefericire, situația este la polul opus. Am observat de mai mulți ani încercările de a influența activitățile politice interne din Rusia. Aceste interferențe au fost văzute prin intermediul organizațiilor non-guvernamentale, cât și direct”, a spus Putin în cadrul conferinței de presă.
Președintele Rusiei a spus că nu există dovezi care să confirme acuzațiile privind implicarea Moscovei în alegerile din Statele Unite din 2016, care au la bază lupta politică de la Washington.
„Ofer exemplul Statelor Unite, care nu au nicio dovadă care să demonstreze implicarea. Nu sunt decât simple zvonuri folosite în lupta politică internă a Statelor Unite. Apoi acestea sunt folosite imediat pentru a face presupuneri neîntemeiate despre state europene, inclusiv despre o țară atât de prietenoasă ca Germania. Este cel puțin ciudat”, a spus Putin.
Agențiile americane de informații au susținut că au dovezi potrivit cărora Rusia se afla în spatele spargerii conturilor de e-mail ale unor membri ai Partidului Democrat. Acțiunea ar fi avut ca scop avantajarea lui Donald Trump și afectarea imaginii adversarei acestuia, Hillary Clinton.