Vladimir Putin, în Crimeea. Ce măsuri va lua în peninsulă
Moscova a acuzat Kievul că trimite sabotori în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, pentru a comite atentate cu bombă. Bineînțeles, ucrainenii au negat orice fel de implicare.
„Sper că acest scenariu nu va fi o alegere finală și că bunul simț va prevala”, a declarat Vladimir Putin la o întâlnire cu Consiliul rus de Securitate.
„Nu vom rupe legăturile diplomatice, în ciuda lipsei de dorință a autorităților de la Kiev de a crea relații diplomatice cu drepturi depline la nivelul ambasadelor. Totuși, noi vom pune în aplicare toate posibilitățile pentru dezvoltarea unor astfel de relații”, a completat Putin.
Președintele rus a spus, totodată, că el și ceilalți oficiali vor discuta referitor la măsurile de securitate suplimentare care trebuie luate pentru a asigura o mai bună protecție a Crimeei în viitor.
În cursul săptămânii trecute, serviciile secrete ruse au acuzat Ucraina că a trimis agenți de securitate pe teritoriul Crimeei și că scopul lor era organizarea unui atac cu caracter terorist. Presupușii agenți secreți au fost descoperiți în apropiere de Armiansk, în nordul Crimeei, de agenții FSB. Între presupușii atacatori și agenții de securitate au fost schimbate mai multe focuri de armă înainte ca sabortorii să fie capturați. Tensiunile dintre cele două state au fost alimentate de această problemă.
În timpul reuniunii cu membri ai Consiliului de Securitate, care a avut loc la 11 august, au fost puse în discuție măsuri de securitate suplimentare în Crimeea, pentru preîntâmpinarea unor atentate teroriste în peninsulă. La aceeași dată, serviciul de presă al Kremlinului a anunțat că au fost analizate posibile măsuri de securitate atât la granița terestră, cât și în spațiul aerian și maritim ale peninsulei.