Vladimir Putin îndeamnă Ucraina la o integrare din punct de vedere economic cu Rusia. „Putem și o vom face”

Vladimir Putin îndeamnă Ucraina la o integrare din punct de vedere economic cu Rusia. Putem și o vom face
Publicat: 27/07/2013, 18:38
Actualizat: 27/07/2013, 18:38

Președintele rus, Vladimir Putin, a îndemnat, sâmbătă, Ucraina, care încearcă să se apropie de Europa, la o integrare cu Rusia din punct de vedere economic, subliniind legăturile spirituale dintre cele două țări ortodoxe, în cadrul unei celebrări religioase la Kiev, relatează AFP.

Șeful statului rus, care a început o vizită de două zile în Ucraina pentru a sărbători 1.025 de ani de la creștinirarea Rusiei Kievene a celebrat „o unitate spirituală solidă” care servește drept „bază pentru prietenia ruso-ucraineană”.

„Suntem cu toții moștenitori spirituali a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 1.025 de ani (…). În acest sens, suntem un popor unit”, a declarat el, evocând creștinarea, în 988, a Rusiei Kievene, primul stat al slavilor estici care s-au împărțit apoi în ruși, ucraineni și bieloruși.

Festivitățile religioase la care participă președinții sârb Tomislav Nikolici și moldovean Nicolae Timofti se desfășoară înaintea unui summit la Vilnius, în noiembrie, care ar putea să se încheie cu un acord de asociere între Ucraina și Uniunea Europeană.

„Vom respecta orice alegere a poporului ucrainean” privind integrarea în structurile postsovietice, dominate de Moscova, a subliniat Putin, adăugând că, reunite, economiile celor două țări vor fi mai competitive.

„În prezent, asistăm la o concurență foarte puternică pe piețele mondiale. Doar unindu-ne eforturile vom putea să devenim competitivi și să câștigăm în această luptă încrâncenată”, a apreciat președintele rus.

„Putem și o vom face”, a adăugat el.

„Avem multe interese comune care pot crea condiții favorabile dezvoltării economiilor noastre”, a subliniat la rândul său președintele Viktor Ianukovici.

Moscova împinge de mai mulți ani Ucraina să renunțe la orientarea sa europeană pentru a se întoarce către est și a invitat această țară să se integreze într-o uniune vamală formată pentru moment din Rusia, Kazahstan și Belarus.

Fostă republică sovietică situată la porțile Europei, Ucraina este împărțită, de la independența sa în 1991, între Rusia și Occident.

De la preluarea conducerii țării, în 2010, președintele Viktor Ianukovici încearcă să întrețină legături mai strânse cu UE, rămânând însă în relații bune cu Rusia.

Relațiile dintre Kiev și Uniunea Europeană s-au deteriorat net la încarcerea fostului premier Iulia Timoșenko în 2011, denunțată de UE, care suspectează o persecuție politică.

Semnarea unui acord de asociere între Uniunea Europeană și Ucraina este respins permanent din cauza dosarului Timoșenko.

Condamnată la șapte de închisoare pentru abuz de putere, învinsă la alegerile prezidențiale de către Ianukovici, Timoșenko este judecată și pentru fraudă fiscală și inculpată pentru complicitate în asasinarea unui deputat în 1996.

Ea le-a cerut, sâmbătă, ucrainenilor să „prețuiască” independența și alegerea „făcută în urmă cu peste 1.000 de ani de a face parte din civilizația europeană”.

„Aceasta a fost o alegere de o importanță colosală, care nu are nimic de-a face cu agitația politică actuală, ritualurile protocolare fără importanță și tentativele de renaștere a unor false uniuni”, a apreciat ea într-o declarație disponibilă pe site-ul partidului său.

Putin, însoțit de patriarhul Moscovei și Întregii Rusii, Kiril, a participat împreună cu Ianukovici în cursul dimineții la o slujbă religioasă în centrul Kievului.

Aproximativ 100 de militanți naționaliști ucraineni au manifestat în apropiere de locul de rugăciune, arborând bannere pe care se putea citi: „Când Kievul a fost botezat, Moscova încă nu exista”, „Provincialii Putin și Gundiaiev (numele de familie al patriarhului rus Kiril), bineveniți în capitala Rusiei Kievene” sau „nu antrenați Ucraina în uniunea vamală”.

Pe de altă parte, trei membre ucrainene ale mișcării Femen, cunoscute pentru aparițiile lor topless, au fost agresate și răpite la Kiev în timp ce încercau să protesteze față de vizita lui Putin, potrivit mișcării.

În cursul dimineții, lidera Femen, Anna Gutsol, a fost agresată cu puțin timp înainte de începerea vizitei președintelui rus în Ucraina.

Poliția din Kiev, contactată de AFP, a declarat că nu dispune de nicio informație cu privire la acest incident.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de...
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Crima de la Brăila. Primele declarații făcute de soțul Marinei, medicul stomatolog ucis cu sânge...
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
Structură SUBTERANĂ MAYAȘĂ și PIRAMIDE ASCUNSE, descoperite în pădurile tropicale din Mexic
Interzis pentru șoferii care fac ITP-ul. Primești pe loc două amenzi, una peste alta. Legea...
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Probleme între Florin Salam și Roxana Dobre?! Bruneta ar fi plecat de acasă, împreună cu...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Centrala nucleară din Ungaria va avea permisiunea să depășească limita de temperatură a apei Dunării