Vladimir Putin, ironizat de politicienii europeni incluși pe lista neagră a Moscovei. Karel Schwarzenberg: „Consider acest lucru o recompensă”

Vladimir Putin, ironizat de politicienii europeni incluși pe lista neagră a Moscovei. Karel Schwarzenberg: „Consider acest lucru o recompensă
Publicat: 30/05/2015, 19:50

Pe lista cu 89 de nume, anterior nedivulgată dar dezvăluită unor diplomați europeni joi, se află foști și actuali parlamentari și miniștri vocali în criticarea președintelui rus Vladimir Putin și a războiului din Ucraina.

„Cei care încearcă să ne cenzureze și care încearcă să ne facă să ne fie frică să ne apărăm valorile merită și mai multe critici. În opinia mea asta înseamnă să fii foarte hotărât să aperi pacea și libertatea în Ucraina”, a declarat pentru AFP europarlamentara suedeză Anna Maria Corazza Bildt.

„Eu sunt mândră și nu speriată, iar acest lucru mă determină și mai mult să continui. Dacă Kremlinul ne ia pe mine și pe colegii mei în serios, asta înseamnă că facem treabă bună”, a adăugat politiciana de centru dreapta, soția fostului ministru de Externe suedez Carl Bildt.

Ea se află printre cei opt suedezi și mai mulți eurodeputați confirmați pe listă, întocmită ca răspuns la sancțiunile și interdicțiile de călătorie impuse de către Uniunea Europeană unor cetățeni ruși pentru aanexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova anul trecut.

– „Nu ajută”

Fostul ministru ceh de Exerne Karel Schwarzenberg, un critic aprig al politicilor Rusiei față de Ucraina, a confirmat de asemenea că se află pe listă și a salutat acest lucru.

„Când am văzut celelalte nume (de pe listă), am aflat că fac parte dintr-un club foarte select. Eu consider acest lucru o recompensă”, a declarat el, citat de agenția CTK.

Între alte nume de pe listă se află cel al lui Guy Verhofstadt, liderul grupului liberal din Parlamentul European și fost premier Belgian, și cel al fostului ministru suedez de centru-dreapta al Culturii Lena Adelsohn Liljeroth.

Potrivit cotidianului german Bild, șapte cetățeni germani sunt vizați de interdicțiile ruse, inclusiv Michael Fuchs, vicepreședintele grupului conservator CDU-CSU din Parlament, și fostul eurodeputat Daniel Cohn-Bendit.

Guvernul german s-a plâns sâmbătă în legătură cu secretul în care sunt învăluite aceste măsuri și a anunțat că se așteaptă ca Rusia să publice lista împreună cu o detaliere a modului în care să fie contestată în mod legal.

„Într-un moment în care noi încercăm să dezamorsăm un conflict amar și periculos în inima Europei, acest lucru nu ajută”, a declarat, citat într-un comunicat, ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier în timpul unei vizite în Ucraina.

Presa poloneză scrie că nu mai puțin de 18 polonezi sunt vizați de interdicții, inclusiv adjunctul ministrului Apărării Robert Kupiecki și președintele Senatului Bogdan Borusewicz.

Borusewicz este un fost disident influent din perioada comunistă căruia i s-a refuzat intrarea în Rusia în martie, unde dorea să participe la funeraliile vocalului lider al opoziției Boris Nemțov, asasinat lângă Krmelin.

– „Nicio surpriză”

Premierul olandez Mark Rutte a fost primul care a dezvăluit că lista a fost împărtășită unor diplomați europeni.

El a declarat vineri că ar „informa Moscova în termeni fără echivoc” că Olanda o respinge, având în vedere că interdicțiile „nu au la bază legea internațională”.

Guverne occidentale bănuiau că există de ceva vreme o listă, în contextul în care o serie de politicieni și oficiali de rang înalt au fost opriți să pătrundă pe teritoriul Rusiei în ultimele luni.

Noul ministru finlandez de Externe Timo Soini a comentat într-o postare pe blog în legătură cu singurul nume finlandez introdus pe listă – al eurodeputatei din cadrul Partidului Verzilor Hiedi Hautala – că este inutilă o „dramatizare excesivă” pe această temă.

„Aceasta este o reacție așteptată față de interdicțiile de călătorie impuse (de către UE) unor cetățeni ruși. Nu este nicio mare surpriză”, afirmă șeful diplomației finlandeze.

Omologul său suedez nu este de acord cu el.

„Este un comportament foarte surprinzător care, din nefericire, nu îmbunătățește imaginea Rusiei, iar noi am solicitat o clarificare a acestui comportament”, a declarat vineri, pentru agenția TT, ministrul suedez de Externe Margot Wallstroem.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Experiența CIUDATĂ a unui bărbat care a fost mort timp de 45 de minute. Ce...
Vremea 23 iulie - 19 august 2024. De joi, temperaturile scad în toată ţara. Val...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Statul vrea să știe tot ce faci. Se introduce un nou CNP. Ce plan are...
Terorism ecologist. În loc să împuște urșii agresivi, vor să-i trimită în România
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Ce rol joacă statul român în afacerile lui Gabi Bădălău? Cum a reușit să aibă...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Un telescop spațial care a costat mai bine de 800 de milioane de dolari a...