Vladimir Putin își exprimă din nou îngrijorările cu privire la SCUTUL ANTIRACHTĂ din Europa

Vladimir Putin își exprimă din nou îngrijorările cu privire la SCUTUL ANTIRACHTĂ din Europa
Publicat: 10/07/2012, 11:46
Actualizat: 10/07/2012, 14:34

„Schimbarea amendamentului antisovietic Jackson-Vanik cu o lege antirusă, precum și tendința (Washingtonului) de a distorsiona echilibrul strategic prin crearea unui scut antirachetă nu poate decât să ne îngrijoreze”, a declarat el, citat de RIA Novosti, în pagina electronică.

Luna trecută, o comisie a Senatului american a adoptat în unanimitate o lege denumită după numele avocatului rus care a murit în detenție în 2009, Serghei Magnițki, și care impune restricții de călătorie și înghețarea averilor unor oficialil ruși care au avut legătură cu încarcerarea și decesul acestui avocat, precum și cu alte abuzuri comise în Rusia în privința drepturilor omului.

Putin a declarat că soluția pentru „multe probleme globale și regionale” depinde de relațiile dintre Rusia și Statele Unite, adăugând că a „luat notă” de „declarațiile dure” ale unor oficiali americani despre Moscova. Unul dintre subiectele de discordie este Siria, unde părțile aflate în conflict ar trebui încurajate să ajungă la o rezolvare politică a situației prin dialog, susține Putin.

Rusia intenționează să mențină cooperarea specială cu puterile emergente ca China și India, a adăugat Putin, exprimându-și, de asemenea, îngrijorările cu privire la agravarea problemelor economice din Europa.

„Cooperarea cu China are cea mai mare importanță strategică și practică”, a declarat Putin. „Intenționăm să acordăm o atenție specială aprofundării tuturor formelor de cooperare cu partenerii noștri chinezi, inclusiv coordonarea acțiunilor noastre pe agenda internațională”, a adăugat el.

„Firesc, vom revigora legăturile noastre tradiționale cu Europa”, a declarat președintele rus. „Vă reamintesc: peste un sfert din comerțul extern al Rusiei are loc cu Germania, Italia, Franța și Olanda”, a adăugat el.

„Summitul din iunie al UE a confirmat caracterul prioritar al dialogului strategic ruso-european. În același timp, nivelul cooperării cu UE în viziunea noastră nu a atins potențialul maxim”, a explicat președintele rus.

„Împreună cu Europa putem atinge ținte ambițioase, mult mai ambițioase decât în prezent – crearea unei piețe unice de la Atlantic la Pacific cu o valoare de trei trilioane de euro. Viața cere măsuri în acest sens”, a adăugat el.

Putin a recunoscut însă că este pesimist în legătură cu abilitatea Europei de a găsi o soluție viabilă la criza economică actuală. „Trebuie să recunoaștem că nu vedem până acum opțiuni viabile pentru depășirea crizei economice globale. În plus, perspectivele devin tot mai alarmante și problemele privind datoriile din zona euro și alunecarea acesteia în recesiune reprezintă doar vârful aisbergului problemelor structurale nerezolvate”, a subliniat Putin.

„Lipsa unor modele de dezvoltare noi împotriva unui context de conducere erodată în motoarele economice tradiționale, ca Statele Unite, Uniunea Europeană și Japonia, reprezintă o tergiversare a dinamicii dezvoltării globale”, a afirmat el.

Lupta pentru accesul la resursele naturale se intensifică, provocând fluctuații anormale în privința materiilor prime și a pieței energiei, consideră președintele rus.

„Caracterul multivectorial al dezvoltării globale care s-a intensificat ca rezultat al crizei și tulburările sociale și economice interne slăbesc dominanța așa-numitului Occident istoric … Iar eu vreau să subliniez că acest lucru nu ne bucură deloc”, a adăugat el.

Această tendință alarmează Rusia. „Aceasta deoarece implicațiile evoluțiilor actuale, aceste evenimente economice globale și, drept consecință, schimbările inevitabile în cadrul forțelor internaționale, sunt neclare”, a continuat el.

Evoluțiile actuale sunt și mai alarmante deoarece unii actori internaționali încearcă să-și păstreze influența recurgând la acțiuni unilaterale contrare normelor dreptului internațional, a conchis el.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Autopsia Mariei Campai, ucisă de un tânăr de 17 ani din Italia, i-a uluit total...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
„Azi dimineață m-am trezit cu un mesaj”. Capcana întinsă cu dibăcie de hackeri care îi...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
O erupție uriașă din clasa X a lansat o furtună solară masivă spre Pământ: Aurore...
Explozie apocaliptică în Ucraina. Bloggerii militari ruși spun că este „tatăl tuturor bombelor”
Presupusul iubit al Simonei Halep cere statului român banii pe 40 de apartamente! Dorin Mateiu...
Voucherele de alimente vor fi încărcate cu BANI. Ministrul Câciu a făcut anunțul OFICIAL! Cine...
Carnea de porc se scumpește deja: prețurile ating apogeul de Crăciun. Cât costă muşchiuleţul de...
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Cine este bărbatul care și-a pierdut viața în accidentul de pe A1. Era șofer de...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Michael Schumacher, prima apariție după 11 ani. A participat la nunta fiicei
Ultimele sondaje pentru cursa de la Casa Albă: Cine conduce la nivel naţional
Întrebare de ȘCOALĂ primară! De ce cad frunzele toamna?
Anvelopele care devin obligatorii în România. Toți șoferii trebuie să circule cu ele
Oana Roman, jignită fără precedent. Marius Elisei și-a ieșit din fire
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
În această seară, de la ora 20:00, premiera serialului „Inimă rebelă”, la Kanal D –...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Rapperul P Diddy, vizat de peste 100 de noi acuzații de abuz sexual