Vladimir PUTIN justifică atacul balistic asupra Ucrainei /„Conflictul a căpătat o dimensiune globală”

Publicat: 21 11. 2024, 21:18

This browser does not support the video element.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a confirmat, joi seară, lansarea unei rachete hipersonice cu rază medie de acțiune în Ucraina ca ripostă la atacurile asupra teritoriului rus cu armament american și britanic, liderul de la Kremlin acuzând Occidentul că, prin noua abordare, a conferit conflictului o ”dimensiune globală”.

”Continuând traiectoria de escaladare a conflictului din Ucraina, provocat de Occident, Statele Unite și aliații din NATO au anunțat că autorizează folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune împotriva teritoriului Federației Ruse. Experții știu că este imposibil ca astfel de sisteme să fie folosite fără implicarea directă a specialiștilor militari din țările care le produc”, a afirmat Vladimir Putin, într-un discurs televizat.

”Pe 19 noiembrie, șase rachete tactice de tip ATACMS fabricate în SUA au fost folosite, iar pe 20 noiembrie, au fost lansate atacuri cu rachete britanice Storm Shadow și americane, de tip HIMARS, asupra teritoriului Federației Ruse, în regiunile Briansk și Kursk. Din acest moment, conflictul regional din Ucraina, care a fost instigat de Occident, a căpătat o dimensiune globală”, a acuzat Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a confirmat că Rusia a lansat, joi, o rachetă hipersonică Oreshnik asupra unor obiective militare din Ucraina.

”Ca reacție la folosirea rachetelor americane și britanice, pe data de 21 noiembrie, forțele armate ruse au atacat un complex industrial militar din Ucraina. A fost testată în condiții de luptă o rachetă cu rază medie de acțiune, un sistem balistic hipersonic (…)”, a subliniat Vladimir Putin, conform agenției Reuters.

Rusia acuză Marea Britanie de ”implicare directă” în război

În același timp, Andrei Kelin, ambasadorul Rusiei la Londra, a afirmat joi, într-un interviu acordat postului de televiziune Sky News, că Marea Britanie este ”implicată direct” în conflictul din Ucraina.

”Categoric, Marea Britanie este implicată direct în acest război, pentru că lansarea rachetelor (de tip Storm Shadow – n.red.) nu poate fi făcută fără personal NATO și britanic”, a acuzat Andrei Kelin.

De altfel, ambasadorul Rusiei a afirmat că în război ”luptă mercenari din diverse țări de partea Ucrainei”.

Armata ucraineană a lansat marți rachete tactice americane ATACMS asupra regiunii ruse Briansk. Miercuri, Ucraina a lansat, pentru prima dată, rachete de croazieră britanice Storm Shadow asupra localității Marbino, situată în regiunea rusă Kursk, unde are loc o incursiune a trupelor ucrainene. Rusia a condamnat vehement atacurile Ucrainei, avertizând că decizia Administrației Joe Biden confirmă că Occidentul vrea escaladarea conflictului.

”Este un semnal că vor escaladarea conflictului, iar folosirea acestor sisteme balistice avansate fără americani ar fi imposibilă, președintele Vladimir Putin a spus acest lucru și a avertizat cum se va schimba poziția noastră dacă va fi autorizată folosirea acestor rachete cu rază lungă de acțiune, 300 de kilometri, contra țării noastre”, a afirmat marți Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

UE acuză Rusia de escaladarea conflictului

Uniunea Europeană a acuzat Rusia că încearcă escaladarea conflictului din Ucraina, denunțând retorica nucleară a Kremlinului.

”Este evident că astfel de atacuri ar marca încă o escaladare clară a conflictului de către (președintele) Vladimir Putin”, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Rusia a modificat doctrina utilizării armamentului atomic. Conform noii legi, Moscova poate riposta la atacuri neconvenționale cu armament nuclear, în cazul unui conflict cu un stat susținut de o putere atomică, cum este situația Ucrainei. Președintele Vladimir Putin a sugerat, în trecut, că Rusia ar putea furniza rachete balistice inamicilor Statelor Unite și ai altor țări occidentale.

Administrația Joe Biden a refuzat, miercuri, să comenteze informațiile despre ajutarea armatei ucrainene să localizeze ținte din Rusia, dar a admis discuții de natură tactică.

”Noi ne consultăm cu Guvernul ucrainean și cu armata ucraineană asupra unei game largi de tactici pe care le pot folosi pentru a se apăra”, a declarat miercuri Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

”Nu voi discuta deloc despre acest lucru”, a declarat el.

Foto: Profimedia

Video: Președinția Rusiei

Citește și:

CPI a emis mandate pentru arestarea lui NETANYAHU și a lui GALLANT, sub acuzația de crime de război comise în Gaza