Vladimir Putin modifică doctrina utilizării armelor NUCLEARE, în contextul tensiunilor extreme cu Occidentul din cauza războiului din Ucraina

Publicat: 25 09. 2024, 20:55
Actualizat: 26 09. 2024, 21:55

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat, miercuri, modificarea principiilor utilizării armamentului atomic, argumentând că s-a schimbat conjunctura de securitate din cauza sprijinului oferit de Alianța Nord-Atlantică Ucrainei.

”Propunem să fie considerat un atac comun împotriva Rusiei o agresiune a unui stat care nu este dotat cu armament nuclear, dar care este susținut de o națiune dotată cu arme nucleare”, a afirmat Vladimir Putin, potrivit cotidianului Le Monde, cu ocazia unei reuniuni a Consiliului rus de Securitate.

Până acum, doctrina de securitate a Rusiei prevedea utilizarea armelor nucleare doar ca ripostă la un atac similar al unui adversar ori în situații în care ar fi amenințată semnificativ integritatea teritorială a țării.

”Observăm că situația politică și militară este în schimbare. Suntem obligați să ținem cont de acest lucru, mai ales că apar noi surse de amenințări militare la adresa Rusiei și a aliaților noștri. Este important să anticipăm evoluția situației și să adaptăm prevederile doctrinei strategice la noile realități. Toate modificările sunt proporționale cu riscurile militare moderne care vizează Federația Rusă”, a argumentat Vladimir Putin, potrivit agenției Interfax.

De altfel, liderul de la Kremlin a anunțat că analizează ”posibilitatea” de a recurge la folosirea armelor atomice și în cazul în care Rusia ar fi vizată de ”atacuri masive” cu avioane, rachete și drone militare.

”Avem în vedere o astfel de posibilitate dacă primim informații credibile referitoare la atacuri cu mijloace aerospațiale. Mă refer la aviația strategică și tactică, la rachete de croazieră, drone, avioane hipersonice sau alte mijloace aeriene”, a avertizat Vladimir Putin.

Statele Unite, Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană oferă sprijin militar masiv Ucrainei în eforturile de a respinge invazia militară rusă. Administrația Volodimir Zelenski încearcă să convingă Statele Unite, Marea Britanie și Franța să permită Ucrainei să lanseze atacuri pe teritoriul Rusiei cu rachete de croazieră occidentale cu rază lungă de acțiune.

Foto: Profimedia

Citește și:

Zelenski așteaptă condițiile pentru o ”pace corectă” cu Rusia /Kremlinul consideră ”eroare fatală” abordarea UCRAINEI