„Nu avem o obsesie legată de transformarea Rusiei într-o superputere. Nu facem decât să ne protejăm interesele vitale. Armele nucleare și alte arme sunt mijloacele prin care ne putem proteja suveranitatea și interesele legitime, nu mijloacele prin care dorim să fim agresivi sau să îndeplinească unele ambiții imperialiste inexistente”, a declarat Putin în emisiunea moderată de Charlie Rose.
Președintele Rusiei s-a întâlnit cu jurnalistul american la reședința sa din Novo-Ogariovo, de lângă Moscova. „Moscova are mai puține obiective majore decât St. Petersburg, dar cu toate au o importanță excepțională pentru Rusia”, a spus Putin. „Sunt sigur că cei mai mulți ruși au o dragoste și un respect deosebit pentru țara lor”, a adăugat acesta.
„Există ceva ce ne unește în Rusia. Este dragostea de țară”, a mai spus Putin, încercând să explice gradul de popularitate de care se bucură în țară.
Vorbind despre moștenirea Rusiei, președintele Putin a combinat istoria personală cu cea a celui de-al Doilea Război Mondial. Familia lui Putin „a suferit pierderi uriașe” în timpul „Marelui Război Patriotic”, a spus Putin și 4 din cei 5 frați din familia tatălui său au fost uciși pe front, situația fiind „aproape identică” și de partea mamei.
„Rusia a suferit teribil. Nu putem uita, nu trebuie să uităm, nu să acuzăm pe cineva, ci să ne asigurăm că așa ceva nu se va mai repeta”, a declarat Putin, adăugând că și pierderile Aliaților sunt marcate în Rusia.
„Lupta noastră împotriva nazismului va fi o inspirație bună pentru modul în care ar trebui să ne raportăm la provocările prezentului”, a declarat Putin. „În Rusia a fost luată decizia înființării ONU…la conferința de la Yalta”, a mai declarat liderul rus.
Jurnalistul american a discutat cu Putin în contextul vizitei sale la New York, unde s-a adresat Adunării Generale a ONU. De asemenea, Putin s-a întâlnit cu președintele Barack Obama, pentru a discuta unele din cele mai sensibile chestiuni ale prezentului.
Rose l-a provocat pe Putin, amintindu-i că „este foarte mediatizat” în SUA și că unul dintre candidații la președinția SUA, Marco Rubio, l-a numit „gangster”, în timp ce alții îl aseamănă cu un țar. Putin pare mai puțin dispus să-l eticheteze pe omologul său american.
„Nu cred că sunt îndreptățit să „cântăresc” activitatea președintelui SUA. Asta fac americanii. Avem relații bune cu președintele Obama, relațiile noastre sunt sincere și pragmatice. Este suficient pentru a ne îndeplini obiectivele. Există un dialog, vorbim unul cu altul”, a conchis liderul de la Kremlin, potrivit rt.com.