Rusia nu va face concesii în eventualele negocieri pentru oprirea războiului din Ucraina, a afirmat vineri președintele Vladimir Putin, semnalând însă că este deschis ”compromisurilor rezonabile”.
”Orice rezultat trebuie să fie în favoarea Rusiei, o spun direct, fără rușine, și trebuie să se bazeze pe realitățile de pe câmpul de luptă”, a declarat Vladimir Putin într-un interviu acordat unui post public de televiziune rus la finalul summitului BRICS din orașul rus Kazan.
”Fără niciun dubiu, noi nu vom face concesii, nu vor exista schimburi. Suntem dispuși la compromisuri rezonabile, nu vreau să intru în detalii acum, întrucât nu există negocieri substanțiale”, a subliniat liderul de la Kremlin.
Rusia a semnalat constant că orice soluție de oprire a războiului din Ucraina trebuie să se bazeze pe ”noile realități teritoriale”, o referire la zonele ocupate de armata rusă în sud-estul Ucrainei.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a prezentat recent ceea ce a numit ”planul victoriei” în războiul cu Rusia. Planul liderului de la Kiev prevede invitarea Ucrainei să adere la NATO, consolidarea pozițiilor forțelor militare ucrainene pe frontul din sud-estul țării prin continuarea atacurilor pe teritoriul Rusiei pentru a crea zone de securitate, instalarea unor capabilități militare pentru descurajarea militară a Rusiei și protejarea resurselor naturale ucrainene de către SUA și Uniunea Europeană.
Rusia a respins imediat planul președintelui Ucrainei.
”Nu este un plan, ci sunt o serie de sloganuri incoerente”, a reacționat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova.
Planul ”victoriei” prezentat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este ”important”, dar trebuie să fie urmat de o inițiativă ”de pace”, a apreciat, la rândul său, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a semnalat că este deschis discuțiilor directe cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, în anumite condiții, pentru oprirea războiului din Ucraina.
”Este corect ca, în cazul în care suntem întrebați dacă vrem să avem discuții cu președintele Rusiei, să răspundem: da, este una dintre variante. Dar avem principii clare, iar, în virtutea acestor principii, nu va fi luată niciodată vreo decizie fără acordul Ucrainei și niciodată fără acordul partenerilor noștri apropiați”, a afirmat Olaf Scholz.
Foto: Profimedia
Citește și: