Prima pagină » Știri externe » Vladimir Putin recunoaște prezența trupelor nord-coreene în Rusia, trimise să lupte în UCRAINA: „Nu acțiunile Rusiei au dus la escaladare”

Vladimir Putin recunoaște prezența trupelor nord-coreene în Rusia, trimise să lupte în UCRAINA: „Nu acțiunile Rusiei au dus la escaladare”

Vladimir Putin recunoaște prezența trupelor nord-coreene în Rusia, trimise să lupte în UCRAINA: „Nu acțiunile Rusiei au dus la escaladare”

Aflat la summitul BRICS de la Kazan, Vladimir Putin recunoaște prezența trupelor nord-coreene pe teritoriul Rusiei. Întrebat despre imaginile din satelit privind ultimele manevre militare, liderul de la Kremlin a izbucnit în râs și a declarat:

„Pozele nu mint. Dacă există imagini, atunci ele reflectă ceva”. 

Declarațiile lui Putin despre trupele nord-coreene, escaladarea războiului din Ucraina și relațiile NATO-Rusia, de la minutul 12:14 din filmarea realizată de  SkyNews, după întrebarea pusă de un jurnalist american: 

Putin: „NU acțiunile Rusiei au dus la escaladare”

Putin a adăugat, reamintind că statele membre NATO au trimis armament letal Ucrainei după declanșarea „operațiunii militare speciale” din 2022. Statele occidentale au instruit armata ucraineană pentru a lupta împotriva rușilor și au  au permis unor voluntari occidentali cu experiență militară să lupte în cadrul legiunii străine ucrainene:

„Nu acțiunile Rusiei au dus la escaladare, ci acțiunile SUA de a băga bani în Ucraina. Deci, nu este asta tot o formă de escaladare?  Ei recunosc că ne-au amăgit că vor rezolva conflictul ucrainean pe cale pașnică. Noi știm cum  au fost lansate drone deasupra Mării Negre. Știm că statele NATO sunt prezente în conflict, că ucrainenii au instructori, nu mercenari, ci instructori NATO. Și sunt aprovizionați de NATO cu armament modern. Forțele armate ucrainene nu pot acționa fără acordul și participarea statelor NATO”, a reacționat Putin, continuând să vorbească despre „lovitura de stat” din Ucraina pe durata „Euromaidanului” din 2014, acuzând anterior că ar fi fost orchestrat de forțele occidentale.

 

Articolul 4 de ajutor militar reciproc, într-un acord Moscova-Phenian

Putin a reamintit că joi mai devreme, Duma de Stat a ratificat acordul privind un „parteneriat strategic cuprinzător” cu Coreea de Nord, semnat de președintele rus la Phenian în această vară. Tratatul presupune „acordarea de asistență reciprocă în caz de agresiune” împotriva unuia dintre participanții săi.

„Există articolul 4. Phenianul ia în serios acordurile noastre. Ce facem și cum vom proceda în privința acestui articol este treaba noastră”.

Similar cu Articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic, Articolul 4 al acordului dintre Moscova și Phenian prevede că „dacă una dintre părți se află în stare de război din cauza unui atac armat al unuia sau mai multor state, cealaltă parte îi va oferi imediat asistență militară cu toate mijloacele de care dispune, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU și ale legilor din Coreea de Nord și Federația Rusă”.

Potrivit BBC, Putin nu a oferit alte detalii despre trimiterea trupelor nord-coreene în Rusia și obiectivele acestora.

„Vom vedea cum se dezvoltă acest proces”, a adăugat el, după care a spus că armata rusă din Ucraina acționează acum „cu încredere în toate direcțiile”.

Putin, despre evoluția relațiilor ruso-americane post-electorale: „Dacă americanii sunt deschiși, vom fi și noi”

Putin a salutat și declarațiile pentru pace ale candidatului republican la președinția SUA, Donald Trump. Fostul președinte american promite că va încheia războiul ruso-ucrainean în 24 ore, pe cale diplomatică.

„Şi declaraţii de acest gen, indiferent de cine se află la originea lor, le primim favorabil, desigur. Evoluţia relaţiilor ruso-americane după alegeri va depinde de Statele Unite. Dacă ei sunt deschişi, vom fi şi noi. Şi dacă ei nu vor, nici noi nu trebuie să o facem”.

Putin  a negat că Rusia se implică în alegerile din SUA pentru a-l favoriza pe candidatul republican.

„Este un nonsens total”, a declarat dictatorul rus privind acuzația că l-ar sprijini pe Trump pentru președinția SUA.

Citește și: Un republican din Congresul SUA solicită „acțiuni militare” după modelul Seului: „Trupele nord-coreene care intră în Ucraina încalcă o linie roșie”

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și