Comentariile președintelui Vladimir Putin, făcute la Sankt Petersburg în prezența unor veterani din cel de-al Doilea Război Mondial, survin la câteva zile după ce a dezvăluit o schimbare rapidă a sistemului politic care a dus la demisia lui Dmitri Medvedev din funcția de premier și a guvernului acestuia.
Vladimir Putin l-a desemnat, într-o mișcare surprinzătoare, ca șef al executivului pe directorul Fiscului, Mihail Mișustin, relativ necunoscut marelui public. Rușii așteaptă acum să afle care sunt miniștrii care își vor păstra funcțiile într-un nou guvern, notează Reuters.
Modificările aduse de Putin, care ar amenda constituția pentru a crea noi centre de putere în afara președinției, au fost percepute la scară largă că îi dau posibilitatea liderului de la Kremlin să-și extindă puterea odată ce părăsește președinția în 2024. El a dominat politica rusă, ca președinte sau ca prim-ministru, timp de două decenii.
Criticii îl acuză pe Putin, fost ofițer KGB, că plănuiește să rămână la o anumită capacitate și după încheierea mandatului său. Ei îl suspectează că intenționează să continue să dețină controlul asupra celei mai mari națiuni din lume, care este, de asemenea, una dintre cele două mari puteri nucleare importante ale lumii.
În comentariile sale de sâmbătă, Putin, care a spus deja că dorește ca mandatele viitorilor președinți să fie limitate la două , deși în prezent el se află la al patrulea mandat, a respins ideea președinților ruși pe viață.
„În ceea ce privește mandatele (prezidențiale) pentru a rămâne la putere înțeleg… că (îngrijorare pentru acest lucru) are legătură pentru mulți oameni cu preocupări despre societate, stat și stabilitate internă și externă”, a declarat Vladimir Putin.
„Dar ar fi foarte îngrijorător să ne întoarcem la situația de la mijlocul anilor ’80, când liderii de stat rămâneau la putere, unul câte unul, până la sfârșitul zilelor și plecau din funcție fără a asigura condițiile necesare pentru o tranziție a puterii. Așa că ar fi mai bine să nu se revină la acea situație”, a spus președintele rus, notează Reuters, citat de Agerpres.
Perioada sovietică a fost marcată de o serie de lideri precum Leonid Brejnev, Iuri Andropov și Konstantin Chernenko, care au murit cu toții în timp ce se aflau în funcție.
Duma de stat a votat, joi, în favoarea validării numirii lui Mihail Mișustin în funcția de prim-ministru, propus de Vladimir Putin, cu 383 de voturi pentru și 41 de abțineri. Nu a existat niciun vot împotrivă.
Premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a anunțat miercuri că demisionează, în contextul unor schimbări constituționale anunțate de președintele Vladimir Putin. Președintele Vladimir Putin a propus acordarea Dumei de Stat prerogativa desemnării premierului, a vicepremierului și a miniștrilor, precizând că președintele va fi obligat să numească în funcții persoanele desemnate.