Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat vineri că Moscova ar putea desfășura sistemul său de rachete balistice cu rază intermediară, Oreshnik, în Belarus, în a doua jumătate a anului 2025.
Această decizie se pare că vine în urma unei solicitări în acest sens a aliatului lui Putin, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, care ar fi cerut acest lucru în timpul unui summit desfășurat la Minsk, informează Reuters.
Potrivit lui Putin, autoritățiile din Belarus sunt cele care vor decide cum vor fi utilizate aceste rachete. Rusia a utilizat sistemul de rachete Oreshnik într-un atac asupta Ucrainei, luna trecută, în ceea ce Putin a descris ca fiind un prim test al armei în condiții de luptă.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a acordat săptămâna aceasta un interviu fostului prezentator TV american Tucker Carlson, iar înregistrarea a fost publicată în mediul online de acesta din urmă joi seara.
Lavrov spune că atacurile asupra teritoriilor sale cu utilizarea ATACMS sunt „un lucru periculos”.
„Ei bine, oficial nu suntem în război. Dar ceea ce se întâmplă în Ucraina este ceva ce unii oameni numesc război hibrid. Și eu aș descrie situația drept un război hibrid, dar este evident că ucrainenii nu ar putea face ceea ce fac cu armele moderne cu rază lungă de acțiune fără participarea directă a militarilor americani. Și acest lucru este periculos, fără îndoială. Nu vrem să agravăm situația, dar din moment ce ATACMS și alte arme cu rază lungă sunt folosite împotriva Rusiei continentale, trimitem semnale. Sperăm că ultimul, de acum câteva săptămâni, semnalul cu noul sistem numit Oreshnik, a fost luat în serios.
Totuși, știm și că unii oficiali de la Pentagon și din alte locuri, inclusiv NATO, au început să spună în ultimele zile ceva de genul că NATO este o alianță defensivă, dar uneori poți lovi primul pentru că atacul este cea mai bună apărare. Alții din STRATCOM, Thomas Buchanan este numele lui, reprezentant al STRATCOM, a spus ceva care permite un eventual schimb de lovituri nucleare limitate. Și aceste tipuri de amenințări sunt cu adevărat îngrijorătoare. Pentru că dacă urmează logica pe care o susțin unii occidentali în ultima vreme, cum că ei nu cred că Rusia are linii roșii, ei și-au anunțat liniile roșii, aceste linii roșii sunt schimbate iar și iar. Aceasta este o greșeală foarte gravă. Asta as vrea sa spun ca răspuns la această întrebare”, a declarat Lavrov.
În urmă cu două săptămâni, Rusia a lansat noua sa rachetă hipersonică Oreshnik asupra orașului ucrainean Dnipro, ca răspuns la atacurile de pe teritoriul său.
La acea vreme, președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că rachetele Oreshnik zboară cu o viteză de zece ori mai mare decât cea a sunetului și nu poate fi interceptată de sistemele antiaeriene, amintește France24.