Președintele Rusiei, Vladimir Putin, aflat în primul turneu în străinătate de la realegerea sa în martie, va ajunge vineri la Berlin și Paris, unde se va confrunta cu presiuni din partea oficialilor occidentali, referitor la sprijinul pe care îl oferă Damascului, relatează AFP.
Liderul rus, învestit în funcție în urmă cu trei săptămâni pentru un al treilea mandat prezidențial, după primele două din 2000 până în 2008, va discuta la Berlin cu cancelarul german, Angela Merkel, după care vor susține împreună o conferință de presă.
Ulterior el se va deplasa la Paris, unde va avea o primă întâlnire cu noul președinte francez, Francois Hollande, în cadrul unui dineu la Palatul Elysee.
Cei doi ar fi trebuit să se întâlnească inițial cu prilejul summitului G8, în urmă cu zece zile, dar Putin a evitat intenționat această reuniunie, organizată de președintele american, Barack Obama.
La Berlin, ca și la Paris, Siria va fi principala temă a discuțiilor. Angela Merkel, care exclude orice opțiune militară pentru a pune capăt violențelor în teritoriu, a precizat joi că Moscova a colaborat „de o manieră constructivă” în acest dosar în cadrul Consiliulu de Securitate al ONU, privind condamnarea masacrului de la Hula, soldat cu 108 morți.
„Va fi un schimb liber de opinii” cu cancelarul german, a precizat consilierul lui Putin pentru diplomație, Iuri Ușakov.
Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a criticat joi atitudinea Rusiei, care refuză orice nouă inițiativă a ONU privind Siria, avertizând că aceasta ar putea plonja țara în război civil.
Marți, Francois Hollande și-a exprimat speranța de a-l convinge pe Putin să își schimbe poziția, fără a exclude posibilitatea unei intervenții armate în Siria, cu condiția ca aceasta să se desfășoare cu mandat din partea ONU.
Kremlinul, aliat al regimului lui Bashar al-Assad, a avertizat joi că niciun fel de presiuni nu îl vor determina să își schimbe poziția.
„Poziția Rusiei este bine cunoscută, este echilibrată, constantă și absolut logică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
În capitala franceză, Putin va încerca să dezvolte o relație personală cu Francois Hollande, apreciază experții.
În general, în Germania și Franța, Putin își va dezvolta în continuare relațiile cu cele două puteri ale Uniunii Europene, Moscova preferând relațiile bilaterale mai degrabă decât cu Uniunea Europeană ca ansamblu, precizează specialiștii.
(Clava Ungureanu, [email protected])