Vladimir Putin se oferă să primească străinii care fug de ideologia „neoliberală distructivă” a Occidentului

Publicat: 21 08. 2024, 13:31

Președintele Vladimir Putin a semnat un decret care permite cetățenilor străini și apatrizilor să solicite rezidență temporară în țară dacă împărtășesc „valorile spirituale și morale tradiționale rusești”, chiar și în cazurile în care ei nu vorbesc limba rusă.

Decretul, datat 9 noiembrie 2022, dar semnat de Putin pe 19 august 2024, prevede că cei care se opun „agendei ideologice neoliberale distructive” din țara lor de origine pot solicita „sprijin umanitar” din partea autorităților ruse prin solicitarea unui permis de ședere temporară, valabil trei luni, dacă pot dovedi că provin din state străine cu valori contrare moralității tradiționale rusești, anunță The Moscow Times.

De asemenea, decretul însărcinează guvernul și Ministerul de Externe să creeze, în termen de 30 de zile, o listă a țărilor care, în viziunea Moscovei, „urmăresc o agendă neoliberală distructivă”. Decretul ar urma să intre în vigoare la 1 septembrie 2024.

Persoanele care solicită statutul de rezident temporar în Rusia în conformitate cu noua schemă „umanitară” nu ar trebui să prezinte dovada competenței limbii ruse sau a cunoștințelor despre istoria Rusiei și legile țării.

Nu este prima dată când Vladimir Putin rus atacă „decadența” Occidentului, după cum subliniază Le Figaro.

„Vrem ca Rusia noastră să nu mai fie patria noastră? Vrem ca copiii noștri să fie pervertiți, să li se spună că există alte genuri decât bărbații și femeile? Să li se ofere  operații de schimbare a sexului? Dictaturile elitelor occidentale sunt împotriva tuturor popoarelor. Isus a spus: „Îi veți cunoaște după roadele lor.” O astfel de negare a ființei umane și a tuturor valorilor sale seamănă cu satanismul deschis”, a spus Putin în septembrie 2022 în fața mai multor politicieni ruși.

Putin acuză în mod regulat Europa din cauza ideilor pro-LGBT care se presupune că sunt „impuse” oamenilor. „În unele țări europene, părinților li se spune că fetele nu mai pot purta fuste la școală. Ce este asta?”, a spus el indignat la sfârșitul summitului G20 din Japonia în iunie 2019.

Vladimir Putin, care urmărește îndeaproape curentele de gândire europene, „consideră că Bătrânul Continent își neagă rădăcinile pierzându-se în certuri ideologice” care ar provoca, în special, sfârșitul așa-numitei familii tradiționale, a culturii istorice și a patriotismului, pilonii revendicați ai societății ruse, explica în 2022 Michel Eltchaninoff, autor al volumului ‘Dans la tête de Vladimir Poutine’ (2015, republicat în 2022).

Autoritățile ruse au căutat din ce în ce mai mult să atragă occidentalii conservatori în țară, poziționând Rusia ca o contrapondere „tradițională” la ceea ce ei portretizează ca un Occident decadent din punct de vedere moral.

În mai 2023, autoritățile au anunțat crearea unui „sat de migranți” în apropiere de Moscova pentru expatriații americani conservatori. La acea vreme, un avocat specializat în migrație declara că „aproximativ 200 de familii” au vrut să emigreze în țară din „motive ideologice”.

Foto: Shutterstock

CITIȚI ȘI:

00:00
/
00:00