Prima pagină » Știri externe » Vladimir Putin sfidează mandatul de arest emis de Curtea Penală Internațională, anunțând că va vizita un stat membru al Curții

Vladimir Putin sfidează mandatul de arest emis de Curtea Penală Internațională, anunțând că va vizita un stat membru al Curții

Vladimir Putin sfidează mandatul de arest emis de Curtea Penală Internațională, anunțând că va vizita un stat membru al Curții

Președintele rus Vladimir Putin va vizita Mongolia săptămâna viitoare, în ciuda faptului că țara este membră a Curții Penale Internaționale, care anul trecut a emis un mandat de arestare pe numele său. 

Vizita, programată pentru 3 septembrie, va fi prima călătorie a lui Putin într-un stat membru al CPI de la emiterea mandatului în martie 2023 pentru presupuse crime de război din Ucraina, scrie Associated Press. Kremlinul, care a subliniat anterior că nu recunoaște jurisdicția Curții Penale Internaționale, nu a comentat perspectivele unui scenariu în care Putin ar putea fi arestat în Mongolia.

Potrivit declarației online a Kremlinului, Putin va călători în Mongolia la invitația președintelui Uhnaa Hurelsuh „pentru a participa la evenimentele ceremoniale dedicate celei de-a 85-a aniversări a victoriei comune a forțelor armate sovietice și mongole asupra militariștilor japonezi pe râul Halhin Gol”. Putin va purta, de asemenea, discuții cu Hurelsuh și alți oficiali mongoli de rang înalt, se arată în declarație.

Putin, acuzat de răpirea de copii din Ucraina

Curtea Penală Internațională l-a acuzat pe Putin că este personal responsabil pentru răpirea mai multor copiilor din Ucraina. A fost prima dată când instanța globală a emis un mandat împotriva liderului unuia dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU. Kremlinul a respins mandatul ca fiind „nul și neavenit”.

De atunci, Putin nu a mai călătorit în statele membre ale CPI. Anul trecut, Putin nu s-a dus la un summit al blocului BRICS al economiilor în curs de dezvoltare anul trecut, organizat în Africa de Sud. Africa de Sud a făcut lobby pe lângă Moscova luni de zile ca Putin să nu participe, pentru a evita consecințele diplomatice, deoarece Africa de Sud este membră a CPI și, în cele din urmă, a anunțat că țările au ajuns la un „acord reciproc” ca Putin să nu participe la o întâlnire la care ar fi fost prezent în mod normal. Kremlinul a declarat că Putin a decis să nu participe în persoană. În schimb, el a participat la summitul de la Johannesburg prin legătură video, în timpul căreia a lansat o tiradă împotriva Occidentului.

Membrii Curții Internaționale, obligați să rețină suspecții, dar nu există mecanisme de aplicare

Conform tratatului fondator al Curții, Statutul de la Roma, membrii CPI sunt obligați să rețină suspecții pentru care a fost emis un mandat de arestare de către instanță, dacă pun piciorul pe teritoriul lor. Totuși, instanța nu are niciun mecanism de aplicare a tratatului. Într-un caz celebru, președintele de atunci al Sudanului, Omar al-Bashir, nu a fost arestat în 2015 când a vizitat Africa de Sud, care este membră a Curții, stârnind condamnări furioase din partea activiștilor pentru drepturile omului și a principalului partid de opoziție al țării.

Foto: Shutterstock

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și