Vladimir Putin și Viktor Ianukovici nu au reușit să ajungă la un compromis privind prețul gazelor
Președintele ucrainean, Viktor Ianukovici, nu a reușit să obțină o scădere a prețului gazelor ruse livrate țării sale, după o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, care a avut loc joi la Ialta, în Crimeea, relatează AFP.
„Avem câteva dosare asupra cărora nu am ajuns la o înțelegere în acest moment”, a declarat Putin în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele Ucrainei.
El a evitat întrebarea privind condițiile în care Rusia ar putea accepta să reducă prețul gazelor livrate către Ucraina, contractele existente rămânând în „vigoare”.
Prețul gazelor pentru Ucraina este comparabil cu cel aplicat altor țări europene, a mai menționat Putin. Kievul a obținut deja în 2010 o scădere a acestui tarif, care i-a permis să economisească „opt miliarde de dolari”.
Cei doi președinți, care s-au întâlnit la Palatul Livadia, fostă reședință țarilor ruși ce a găzduit în 1945 celebra conferință la care au participat Roosevelt, Churchill și Stalin, au declarat că vor continua neoficial discuțiile și în timpul serii.
În 2010, Ianukovici a obținut de la Moscova o reducere de 30 la sută la prețul gazelor, în schimbul prelungirii cu 25 de ani a acordului privind accesul flotei ruse din Marea Neagră la Sevastopol, în estul Crimeei.
Această decizia a provocat proteste în Ucraina, opoziția calificând acest lucru drept „înaltă trădare”.
Guvernul de la Kiev consideră totuși că prețul gazelor este prea mare, chiar și după reducerea acordată, și încearcă să convingă Rusia să îl reducă și mai mult.
Moscova cere în schimb ca Ucraina să cedeze controlul sistemului său de gazoducte, sau să se îndepărteze de Uniunea Europeană pentru a se alătura uniunii vamale Rusia-Kazahstan-Belarus, lucru pe care Ucraina îl refuză.
Putin a mai declarat joi că Rusia nu are nici o intenție de a „impune” Kievului aderare la această uniune vamală.
Mai multe controverse privind prețul pe care Ucraina îl plătește Rusiei pentru gaze au provocat în trecut o serie de crize care au dus la blocajul aprovizionării europene cu gaz deorece o mare parte este transportat prin teritoriul Ucrainei.