Prima pagină » Știri externe » Vladimir Putin somează Marea Britanie să demonstreze că serviciile secrete britanice nu au comis atacul chimic

Vladimir Putin somează Marea Britanie să demonstreze că serviciile secrete britanice nu au comis atacul chimic

Vladimir Putin somează Marea Britanie să demonstreze că serviciile secrete britanice nu au comis atacul chimic
Detalii pe gândul

„O analiză a tuturor circumstanțelor ne conduce să ne gândim la posibila implicare a serviciilor secrete britanice” în atacul neurotoxic din Salisbury, a comunicat miercuri Ministerul britanic de Externe.

„Dacă părții ruse nu îi vor fi prezentate dovezi împotriva acestei ipoteze, vom considera că avem de-a face cu o tentativă de ucidere a cetățenilor noștri ca rezultat al unei provocări politice majore”, precizează Ministerul de Externe de la Moscova.

Moscova este „extrem de preocupată” în legătură cu starea de sănătate a Iuliei Skripal și privind refuzul Londrei de a furniza acces consular, a subliniat Ministerul rus de Externe, potrivit agenției Interfax.

Londra atribuie atacul neurotoxic Moscovei și a decis expulzarea a 23 de diplomați ruși în contextul crizei. Este vorba de cel mai mare număr de diplomați ruși expulzați de Marea Britanie în ultimele trei decenii. Aceasta este cea mai gravă criză dintre Rusia și Marea Britanie din ultimii ani. Moscova a negat orice implicare în atacul neurotoxic din Salisbury și, în replică, a dispus expulzarea a 23 de diplomați britanici. Numeroase state UE, inclusiv România, precum și Statele Unite și Canada au anunțat expulzări de diplomați ruși ca reacție la atacul chimic comis pe 4 martie în Marea Britanie.

Administrația Vladimir Putin a atenționat Marea Britanie, transmițându-i recomandarea de a nu amenința o „putere nucleară” precum Rusia, în contextul crizei generate de atacul care l-a vizat pe un fost agent secret rus. Referindu-se la criza bilaterală cu Marea Britanie, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a transmis: „Nimeni au ar trebui să amenințe o putere nucleară”. La rândul său, Ambasada Rusiei din Marea Britanie a atras atenția că „orice amenințare cu măsuri punitive împotriva Rusiei va fi urmată de o ripostă”.

Fostul agent de spionaj rus Serghei Skripal, rănit în orașul britanic Salisbury, probabil a fost atacat cu o substanță neurotoxică, au stabilit anchetatorii britanici. Potrivit unor surse din cadrul investigației, substanța folosită este din gama Noviciok.

Serghei Skripal, fost agent al Serviciului rus de informații militare (GRU), și fiica acestuia, Iulia Skripal, sunt în stare critică în urma atacului cu o substanță neurotoxică. Un polițist care a intervenit este, de asemenea, în stare gravă. În total, 21 de persoane au primit îngrijiri medicale după ce au inhalat vapori ai substanței folosite în atac. Serghei Skripal și fiica lui au fost expuși contactului cu o substanță toxică, în cursul unui incident produs în localitatea Salisbury, situată în provincia Wiltshire, la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică. Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, a primit azil în Marea Britanie în anul 2010 după un schimb de agenți de spionaj efectuat între Statele Unite și Rusia. Skripal, fost colonel în serviciile secrete ruse, a fost condamnat în 2006 la închisoare, pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu Serviciul britanic de informații externe (MI6). La investigație participă oameni de știință ai Institutului Porton Down. Ancheta este coordonată de Direcția pentru combaterea terorismului a Scotland Yard și este solicitată contribuția serviciilor de informații.

Citește și