Prima pagină » Știri externe » Volkswagen, acuzată că refuză să furnizeze documente pentru ancheta privind trucarea testelor

Volkswagen, acuzată că refuză să furnizeze documente pentru ancheta privind trucarea testelor

Volkswagen, acuzată că refuză să furnizeze documente  pentru ancheta privind trucarea testelor
Compania Volkswagen primește noi acuzații. De această dată, Statele Unite ale Americii susțin că oficialii germani refuză să coopereze și să furnizeze documente esențiale pentru ancheta care investighează grupul în scandalul emisiilor, informează The New York Times.

Oficiali din mai multe state în care este investigat cazul emisiilor poluante afirmă că Volkswagen refuză să furnizeze documente necesare anchetei, cum ar fi e-mailuri sau alte modalități de comunicare în rândul șefilor companiei. Oficialii Volkswagen invocă legile nemțești privitoare la viața privată. 

Această atitudine a grupului german arată o dată în plus situația actuală la nivel de relații între Volkswagen și investigatorii americani, după ce Departamentul american al Justiției a intentat, luni, o acțiune judiciară contra grupului auto, cerând daune materiale pentru poluarea generată prin manipularea emisiilor la 600.000 de vehicule diesel.

Anchetatorii spun că refuzul Volkswagen de a furniza informații importante limitează capacitatea investigatorilor de a identifica care dintre angajați se fac vinovați de înșelăciunea semnalată. Găsirea persoanelor vinovate este cel mai important pas din anchetă, pentru că dacă anchetele ar dovedi că tocmai directorii mari ai companiei se fac vinovați de această situație, sancțiunile ar fi și mai mari. 

„Aproape că ne-am pierdut răbdarea în cazul Volkswagen”, a declarat procurorul general al New Yorkului, Eric Schneiderman. Acesta crede că, prin atitudinea pe care o are, compania germană nu face altceva decât să se autoinvinuiască. 

Schneiderman este doar unul dintre procurorii americani care și-a exprimat nemulțumirea față de situația actuală din cadrul anchetelor care vizează grupul auto german. 

George Jepsen, procuror general în statul Connecticut, a catalogat drept frustrant faptul că „în ciuda declarațiilor publice referitoare la disponibilitatea de a coopera, de fapt, Volkswagen se opune cooperării invocând legea germană”. Acesta susține că anghetatorii vor căuta să se folosească de toate mijloacele disponibile ca să continue ancheta. 

Volkswagen a recunoscut în luna septembrie că a folosit un program prin care a reușit să trucheze testele de emisii poluante la 11 milioane de autovechicule diesel. 

Pe de altă parte, anchetatorii nemți susțin că nu se confruntă cu astfel de probleme în cadrul investigațiilor. Klaus Ziehe, purtătorul de cuvânt al procurorilor din Braunschweig, un oraș aflat în apropiere de Wolfsburg, acolo unde Volkswagen are sediul central, a declarat că sub incidența legilor germane, procurorii au fost lăsați să facă investigații la fața locului, în birourile companiei din Wolfsburg pentru a aduna toate informațiile folositoare în anchetă, care puteau include chiar și conversații pe e-mail. 

„Nu suntem și nu vrem să fim dependenți de informațiile pe care ni le furnizează Wolkswagen”, a declarat Ziehe, care a susținut și că oficialii companiei colaborează deschis cu anchetatorii. 

Germania este recunoscută în Statele Unite drept o țară conservatoare în ceea ce privește legile sale. De-a lungul timpului, nemții au refuzat să extrădeze cetățeni către SUA, invocând, de asemnea, că aceștia intră sub incidența legislației germane. De asemenea, în cazul informațiilor cu caracter privat, în Germania există așa-numitul Act Federal pentru Protecția Datelor, care limitează accesul statelor din afara Uniunii Europene la date cu caracter privat. 

Cu probleme legate de legile pentru protecția informației s-au confruntat americanii și în cazul investigațiilor care vizează conducerea FIFA. 

 

 

Autor

Citește și