Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut marți Europei să pună presiune tot mai mare pe Rusia pentru a obține încheierea agresiunii Moscovei asupra țării sale.
Declarația a venit într-un discurs care marchează o mie de zile de la lansarea invaziei forțelor ruse în Ucraina, notează BBC.
„Cu cât (Vladimir Putin, n. red.) are mai mult timp la dispoziție, cu atât condițiile devin mai rele”, a spus el marți într-o sesiune specială a Parlamentului European.
Declarația lui Zelenski vine pe fondul informațiilor potrivit cărora Ucraina a folosit pentru prima dată sistemul de rachete cu rază lungă de acțiune ATACAMS, furnizat de SUA, pentru a lovi o țintă în interiorul Rusiei, la o zi după ce Washingtonul a permis acest lucru Kievului.
Un depozit de muniții a fost lovit cu rachete în regiunea rusă Briansk, la aproximativ 100 de kilometri de graniță, se arată într-un material publicat în presa ucraineană și, ulterior, confirmat de Moscova.
Luni, oficialii americani au anunțat că președintele Biden a eliminat restricțiile SUA privind utilizarea sistemului în afara granițelor Ucrainei.
Potrivit presei, Ucraina a primit permisiunea de a folosi rachetele doar pentru a-și apăra forțele din interiorul regiunii ruse Kursk, unde Kievul a lansat o incursiune-surpriză în august și unde este de așteptat să aibă loc un asalt al forțelor ruse, susținute de cele nord-coreene, notează sursa citată.
Adresându-se membrilor Parlamentului European marți dimineață, la o mie de zile de la începutul invaziei, pe 24 februarie 2022, Zelenski a avertizat că Putin „nu se va opri singur” și a cerut ca Rusia să fie obligatp să accepte o „pace justă”.
El a spus că desfășurarea trupelor nord-coreene este un semn clar că Moscova este hotărâtă să escaladeze conflictul.
„În timp ce unii lideri europeni se gândesc la unele alegeri, sau la ceva de genul acesta, pe cheltuiala Ucrainei, Putin este concentrat să câștige acest război”, a avertizat el.
Între timp, Kremlinul și-a actualizat doctrina nucleară, potrivit căreia agresiune a unui stat non-nuclear, dacă este susținută de o putere nucleară, va fi privită ca un atac comun asupra Rusiei.
Conform modificărilor adoptate de Moscova, un atac asupra Rusiei cu rachete convenționale, drone sau avioane ar putea îndeplini criteriile pentru un răspuns nuclear, la fel ca un atac asupra Belarusului sau orice amenințare la adresa suveranității Rusiei, mai arată susrsa citată.
Ucraina lovește pentru prima dată Rusia cu rachete ATACMS / Moscova confirmă atacul
Sursa foto: Profimedia